Žlučníková dieta: rady při onemocnění a operaci

Onemocnění žlučníku může být mimořádně bolestivé a nebezpečné. Konzumace správných potravin a vynechání těch nesprávných, zejména s velkým množstvím tuku, přispívá ke zvýšení a ochraně zdraví tohoto orgánu. Ale co v sobě ukrývá samotná žlučníková dieta a jak souvisí žlučníkové kameny se stravou?

Ať už se bavíme o zánětu žlučníku nebo o žlučníkových kamenech, je nezbytné, aby byla v zájmu léčby nebo předcházení zhoršení stavu dodržovaná dieta. Její aplikace je opodstatněná i po chirurgickém odstranění žlučníku a může zabránit opakovaným záchvatům v důsledku žlučníkových kamenů. Je to způsobeno tím, že konzumované jídlo výrazně ovlivňuje složení žluči. Zvýšený příjem tuků a uhlohydrátů (sacharidů) stejně zvyšuje koncentraci cholesterolu, který se nachází ve žluči a tím podporuje tvorbu zmíněných kamenů. Když vás trápí problémy se žlučníkem, přečtěte si náš článek, kde se dozvíte odpověď na vaše otázky a co způsobuje tento problém. V našem článku se dále dozvíte, jak by měla vypadat vaše snídaně, oběd, večeře, že důležitá je i svačina a naopak i to, na co si dát pozor.

K ČEMU SLOUŽÍ ŽLUČNÍKOVÁ DIETA?

Obecně lze původ problémů a potíží souvisejících s vesica biliar – žlučník připisovat tomu, že se žluč zahustí. Jelikož je hlavním úkolem žlučové tekutiny odbourávání tuků, správně sestavený vyvážený jídelníček podporuje i tento proces, čím může současně regulovat hladinu cholesterolu. Žlučníkové kameny jsou běžné u dospělých a ve vážnějších případech se dají odstranit jen chirurgickým zákrokem. Drobnější, které neucpávají žlučovod, mohou způsobit zánět, včetně zánětu žlučníku. Tyto změny se dají léčit i prostřednictvím zmiňované diety pro žlučník, která může mít dokonce příznivý vliv i na zánět slinivky (pankreas).

Žlučníková dieta jídelníček

Cílem jídelníčku používaného při jaterní nebo při žlučníkové dietě, je v podstatě čištění a detoxikace žlučníku. Měli byste se vyhýbat potravinám, které jsou škodlivé a zatěžující, zejména potravinám živočišného původu, které mají vysoký obsah tuku. Jejich nadměrná konzumace může žlučovou tekutinu zahustit, čím zabrání správnému odbourávání potravy a přispěje k rozvoji zánětu žlučníku. Konzumací potravin živočišného původu s nízkým obsahem nasycených tuků je možné snížit příjem cholesterolu. Doporučuje se vyhýbat nebo minimálně konzumovat potraviny bohaté na cholesterol (vaječný žloutek, krevety a játra). Potravinové vlákniny nás mohou chránit před žlučovými kameny tak, že snižují hladiny LDL cholesterolu a tuků v krvi. Některá jídla podporují správné trávení, resp. činnost žlučníku a funkce jater. Po chirurgickém odstranění žlučníku bude také nutná zásadní změna stravy.

Co na zklidnění žlučníku

Je dobré vyzkoušet bylinkové čaje, mezi které patří např. mátový čaj nebo použít bylinky jako jsou smetánka lékařská, měsíček, řepík, oregano a ostropestřec mariánský.

KDY ZAČÍT S DIETOU NA ŽLUČNÍK?

Jaterní a žlučníková dieta

Dieta při onemocnění žlučníku se velmi podobá na dietu při onemocnění slinivky a jater.

Většina nikdy ani nepomyslí na zdraví žlučníku. Proč je však tak důležité „udržovat“ játra a žlučník? Játra produkují žluč, která se ukládá ve žlučníku. Při konzumaci jídla žlučník v rámci trávicího procesu vyprazdňuje žluč do dvanáctníku (začátek části tenkého střeva). Žlučník je nezbytný pro odbourávání tuků. Pokud budeme neustále konzumovat tučné a těžko stravitelné potraviny, žlučník doslova „zleniví“. Začíná se v něm hromadit tzv. bahno, které může vést ke vzniku žlučníkových kamenů, zánětům žlučníku a dalším nepříjemným problémům. Přeplněná a nahromaděná žlučová tekutina snižuje efektivitu trávicího procesu a zpomaluje metabolismus tuků. Zároveň můžeme cítit následující příznaky:

 

Pokud se během noci vzbudíte a máte křečovité bolesti, může to být zřetelný příznak zmíněného bahna nebo kamenů. Pokud pocítíte bolest v oblasti jater a žlučníku, může to být znakem ucpání žlučníku. V důsledku trávicích obtíží špatně, případně částečně strávené jídlo ucpává střeva a dlouhodobé zdravotní problémy se žlučníkem mohou vést k vysokému cholesterolu, přibývání na hmotnosti, reabsorpci, tedy opětovnému vstřebávání toxinů a hormonů, nedostatečné rovnováze štítné žlázy a mnoha dalším zdravotním problémům. Abychom jim dostatečně předešli, vyplatí se pročistit žlučník. Ve většině případů v sobě očista žlučníku zahrnuje konzumaci nebo pití kombinace olivového oleje, léčivých rostlin a nějakého druhu džusu po dobu několika hodin. Příznivci této metody tvrdí, že čištění tohoto orgánu podporuje roztříštění žlučových kamenů a stimuluje žlučník, aby se vylučovaly spolu se stolicí.

JAKÝM JÍDLŮM SE VYHÝBAT V PŘÍPADĚ ŽLUČNÍKOVÉHO BAHNA?

Pokusme se vyhnout nebo omezit následující pokrmy s vysokým obsahem tuku:

  • Pečená jídla
  • Vysoce zpracované potraviny (koblihy, koláče)
  • Plnotučné mléčné výrobky (sýr, zmrzlina, máslo)
  • Mastné červené maso

Z ČEHO JE SLOŽENA DIETA ŠETŘÍCÍ ŽLUČNÍK?

Zdravá a vyvážená strava jsou důležitou podmínkou při předcházení různým onemocněním. Je mimořádně důležité vědět, které potraviny si vybrat a kterým se raději vyhnout, protože to může pomoci při udržení zdraví žlučníku. Je to důležité především pro ty, kteří již zažili žlučníkové kameny a jiné nepříjemné problémy se žlučníkem.

Co dráždí žlučník
Potraviny uvedené níže jsou těžko stravitelné a jsou škodlivé pro žlučník:

  • mražená / ledově chlazená jídla a nápoje,
  • smažená jídla,
  • těžko stravitelné oleje, hydrogenované tuky a margaríny, rybí olej, lněný olej a další oleje bohaté na omega-3 a vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K),
  • studené produkty z mléka – především řecký jogurt, studené mléko, zmrzlina, mražený jogurt,
  • zrající sýry,
  • ořechové máslo,
  • červené maso,
  • rafinovaná mouka a cukr.

 

Vyhýbejte se sladkým jídlům, které mohou způsobit zánět ve střevě. Přetrvávající zánět postihuje všechny části trávicího systému včetně žlučníku a pankreatu. Je mylná představa, že osoby trpící onemocněním žlučníku musí vyloučit ze stravy všechen tuk. To obvykle není nutné. Je to proto, že dodržování diety s nízkým množstvím tuku může vést k tvorbě žlučníkových kamenů. Tuky a oleje jako máslo, margarín, majonéza a salátové dresinky bychom měli omezit na maximálně jednu polévkovou lžíci na jídlo. Vyhýbejte se jídlům s vysokým obsahem tuku, jako jsou čokoláda, plnotučné mléko, zmrzlina, sýry a žloutky. Měli byste se také vyhnout smaženým jídlům.

JAKÁ JÍDLA KONZUMOVAT PŘI NEDOSTATEČNÉ ČINNOSTI ŽLUČNÍKU?

  • Nízkotučná jídla
  • Minimálně zpracované potraviny
  • Bílkoviny rostlinného původu (fazole, čočka, cizrna, quinoa)
  • Zelenina a ovoce
  • Naklíčená semena
  • Celozrnné obilniny
  • Luštěniny
  • Libové maso a ryby
  • Na optimalizaci žlučové tekutiny konzumujme vařenou červenou řepu bez slupky, artyčoky, slunečnicová semínka, mrkev a jablka.
  • Pokud chceme žlučník propláchnout, skvělá je konzumace vařené listové zeleniny, čerstvé limetky a citronové šťávy. Upřednostňuje se šťáva z aloe vera a grapefruit.
  • Rozpustné vlákniny mají příznivý vliv na metabolismus uhlohydrátů a tuků. Obsahují je jablka, mrkev, brambory a luštěniny. Povolené jsou i banán a celer.
  • Na stimulaci uvolnění konzumujme malé množství zdravých olejů, jako je olivový a kokosový olej.
  • Co se týká léčivých rostlin, na udržení funkce jsou vhodné amla, shilajit (rostlinná smola), guduchi a ibišek.
  • Některá koření, například semena pískavice, skořice, kurkuma a zázvor, podporují žlučník při vylučování žluče.
  • Nízkotučné výrobky z mléka.
  • Bramborová omáčka, připravená s jogurtem, místo jíšky..

 

Káva zvyšuje proudění žluči. U osob, které vypijí čtyři nebo i více šálků kávy denně, se riziko tvorby žlučových kamenů snížilo o 55 procent. Podle vědců, jejichž výzkum odhalil tyto údaje, kofein zabraňuje krystalizaci cholesterolu v žlučové tekutině, snižuje absorpci žluče a zvyšuje odtok žluči z jater.

Vlákniny

Vláknina podporuje trávení a může poskytnout ochranu před onemocněním tak, že zvyšuje pohyb potravy ve střevě a snižuje produkci sekundárních žlučových kyselin. V roce 2014 vědci zkoumali, jaký vliv má strava s velkým množstvím vlákniny na produkci žlučového bahna při rychlém hubnutí u osob postižených obezitou. U těch, kteří dodržovali žlučníkovou dietu obsahující velké množství vlákniny, se ve žlučníku nacházelo menší množství žlučového kalu, co snížilo riziko vzniku onemocnění žlučníku. Toto zjištění naznačuje, že vláknina může přispívat k prevenci onemocnění u osob, které potřebují v krátkém čase ztratit na váze. Vlákniny vážou stagnující žlučové kyseliny.

Na zkapalnění žluče a propláchnutí orgánu je vhodné použít takzvané kolagogy. Kolagogy jsou skupina léčivých rostlin a jídel, které zvyšují produkci žluče a působí proti přetíženému žlučníku. Například surová červená řepa je kolagog. Potraviny s hořkou chutí jsou zvláště užitečné na proplachování žlučníku, vyplatí se konzumovat například rukolu a listy pampelišky. Léčivé rostliny, například neem – zederach indický, kutki (Picrorhiza kurroa), již zmíněná guduchi – tinospora cordifolia , bhumjamamalaki, jsou všechny hořké kolagogy. Pravidelná stimulace průtoku žluči pomáhá zabránit tvorbě žlučníkových kamenů.

DIETA PO OPERACI

Po odstranění žlučníku (cholecystektomie) je u některých pacientů běžná řídká, vodnatá stolice. Ve většině případů průjem přetrvává několik týdnů, až několik měsíců. Neexistuje žádná speciální dieta, kterou by bylo nutné dodržovat, ale vyplatí se zvážit několik věcí. Průjem po chirurgickém odstranění tohoto orgánu je spojen s uvolňováním žluči přímo do střev. Za normálních okolností žlučník shromažďuje a koncentruje žluč, avšak jeho odstraněním se stává méně koncentrovanou a nepřetržitě se vyprazdňuje do střev, kde může působit projímavě – vyvolat průjem. Následující tipy vám mohou pomoci minimalizovat tento stav:

  • Vyhněte se tučným a smaženým jídlům, omáčkám a dresinkům nejméně týden po operaci. Místo toho zvolte light verze a verze bez tuku.
  • Zvyšte množství vlákniny v jídle. To může pomoci normalizovat pohyby střev, ale určitě zvyšujte množství vlákniny pomalu, během několika týdnů, protože může zhoršit tvorbu plynů a křeče.
  • Jezte méně a častěji. To může zajistit lepší promíchání žluči. Zdravá strava by měla obsahovat malé množství chudých bílkovin, například drůbeží maso, ryby, odtučněné výrobky z mléka, zelenina, ovoce a celozrnné výrobky.
  • Omezte konzumaci potravin, které zhoršují průjem, včetně kofeinu, mléčných výrobků a velmi sladkých jídel.
  • Kořeněné potraviny mohou na určitou dobu způsobit trávicí problémy, vyhýbejte se jim.

 

Tyto změny ve stravování zároveň snižují riziko problémů s játry, jako je například ztučnění jater.

Vedlejší účinky chirurgického zákroku trvají obvykle jen několik týdnů, ale v závislosti na schopnosti organismu adaptovat se mohou nastat nezbytné trvalé změny. Více než polovina pacientů má po operaci potíže s trávením tuků. V době rekonvalescence můžete jednotlivá jídla zavádět postupně a nejdříve by se měly přijímat v první řadě tekutiny, jako například vývar. Ideální už nebudou ani větší porce, místo toho se doporučuje konzumovat menší množství potravy každé 2 – 3 hodiny. Takto můžeme získat potřebné živiny, aniž bychom přetížili játra. Mléko a jiné výrobky z mléka by mohly vést k mnoha problémům s trávením. I přesto, že je nejlepší je obcházet, pokud tak nemůžete udělat, držte se výrobků s malým množstvím tuku nebo bez tuku. Po zákroku je vhodné si vést stravovací deník. Tento způsob pomůže sledovat, co jste konzumovali a jaký účinek mělo dané jídlo.

U některých osob se objeví zácpa z léků proti bolesti, které se užívají po operaci. Konzumace stravy bohaté na vlákninu zahrnující fazole, otruby, celozrnné výrobky, ovoce a zeleninu, pomáhá předcházet a zmírnit zácpu.

CO BYCHOM MĚLI JÍST PO ŽLUČNÍKOVÉM ZÁCHVATU?

Po záchvatu vyvolaném žlučníkovými kameny je výhodnější konzumovat tekutou, kašovitou stravu a následující den po záchvatu je vhodné konzumovat malé porce. Potraviny, které způsobují záchvaty, by se měly trvale vyloučit z jídelníčku.

Mezi často hledané výrazy a tipy ve vyhledávačích na toto téma patří také: – recepty, Jak dlouho trvá -, Babské rady na žlučníkové kameny, Rozpustit žlučníkové kameny,  – pivo, – modelový jídelníček, dieta žlučníková, – vhodné potraviny.

Zdroje

https://www.healthline.com/health/gallbladder-diet
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/expert-answers/gallbladder-removal-diet/faq-20057813

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317196
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10326849/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25020181/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/expert-answers/gallbladder-removal-diet/faq-20057813