Pomerančem proti rakovině | Citrus sinensis

Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis), často známý jako Citrus aurantium, z čeledi routovitých (Rutaceae). Pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu, odkud jej španělští obchodníci v 15. století rozšířili do Evropy a následně i do Ameriky. Dnes je pomeranč jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších druhů ovoce na světě, dostupný téměř celoročně.

Nutriční složení a léčivé účinky:

Pomeranče obsahují významné množství minerálů, jako je draslík a vápník, a vitaminy A, B a C. Z hlavních účinných látek vynikají flavonoidy, limonoidy, terpeny, lutein, beta-karoteny a antokyany.

  1. Podpora imunity: Díky vysokému obsahu vitamínu C posilují imunitní systém a pomáhají zmírňovat příznaky revmatoidní artritidy a osteoartrózy. Vitamín C navíc podporuje vstřebávání železa, čímž nepřímo napomáhá tvorbě červených krvinek.
  2. Antioxidanty a prevence rakoviny: Pomeranče obsahují antioxidanty, které neutralizují volné radikály, zpomalují stárnutí pleti a snižují riziko vzniku rakoviny. Látky obsažené v pomerančové kůře, zejména terpeny, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, konečníku a prsu.
  3. Zdravé trávení a detoxikace:
    • Díky vysokému obsahu vlákniny podporují detoxikaci střev odstraněním usazených odpadních látek.
    • Zmírňují problémy se zácpou a příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS).
    • B vitaminy stimulují trávení a podporují chuť k jídlu.
  4. Podpora kardiovaskulárního systému:
    • Draslík snižuje vysoký krevní tlak.
    • Hesperidin v pomerančové kůře reguluje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu.
    • Pomeranče podporují tvorbu kolagenu a udržují pružnost cévních stěn, což napomáhá zdravému krevnímu oběhu.
    • Vápník v pomerančích posiluje kosti, zuby a srdeční sval.
  5. Další účinky:
    • Beta-cryptoxanthin působí proti rakovině plic.
    • Lutein chrání zrak a podporuje zdraví očí.
    • Beta-karoten má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky.
  6. Pomoc při žaludečních vředech: Šťáva z pomerančů může pomoci zničit bakterii Helicobacter pylori, která je častou příčinou žaludečních vředů.

Vědecké poznatky:

Francouzské studie ukázaly, že hesperidin obsažený v pomerančové kůře dokáže snížit krevní tlak a zlepšit pružnost cévních stěn. Přírodní pomerančový džus byl prokazatelně účinnější než samotné hesperidinové kapsle.

Použití:

Pomeranče jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotované nebo lisované na šťávu. Kůra je zdrojem pektinu a esenciálních olejů, které se používají v potravinářství, kosmetice a léčitelství.

Pomerančová šťáva pomáhá při vysokém krevním tlaku, artritidě a žaludečních vředech a díky antioxidatním látkám napomáhá prevenci rakoviny a podporuje zdraví očí i detoxikaci střev.

Bibliografie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pomeranč

Tuto bylinku naleznete i v našich produktech Clean InsideSlim Tea.