Inulin (C6nH10n+2O5n+1)

Inulín

Inulin je složený cukr rozpustný ve vodě (polysacharid)1. Je to rostlinná vláknina, která se nachází hlavně v kořenech rostlin z čeledě hvězdicovitých. Inulin se nachází také v bílých lanýžích, chřestu, lopuchu, kořeni pampelišky, pórku, banánech, hlízách jiřiny a v cibuli. Nejčastěji se získává z kořene topinambur. Mimořádně bohatá na inulin je také čekanka.

Použití: Inulin má dvakrát sladší chuť než sacharóza2, proto je vynikající náhradou cukru a navíc ho mohou směle konzumovat také diabetici. Inulin má mnoho užitečných vlastností. Mezi nejdůležitější vlastnosti inulinu patří, že má vynikající účinky na fungování3 trávicího traktu. Inulin zvyšuje množství eubiotických bakterií4 ve střevní flóře, pomáhá při vstřebávání vápníku, železa a hořčíku a ředí koncentraci cholesterolu a triglyceridů5. Posiluje hrubé střevo, upravuje trávení, objem stolice a frekvenci vyprazdňování6.

Výsledky výzkumu: Inulin zvyšuje množství bifido-a a laktobakterií7, proto se mohou užitečné živiny ve větším množství a lépe vstřebávat z různých částí trávicího systému. Tím současně zvyšuje hladinu volných mastných kyselin v žaludku, proto se rychleji vyloučí z organismu8. Nastavuje hladinu cholesterolu v krvi9 a tím pomáhá při prevenci srdečně-cévních onemocnění. Inulin je účinný také jako prevence nádorových onemocnění střevního traktu10 a strava bohatá na inulin může pomáhat i v boji proti rakovině prsu11.

Bibliografie:
1. Rhee, S. K., Kim, C. H.: Fructose production from Jerusalem artichoke by inulinase immobilized on chitin. Biotechnol. Lett., 11, 201-206 (1989).
2. Fleming, S. E. and GrootWassink, J. W. D.: Preparation of high-fructose syrup from the tubers of the Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.). CRC Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 12, l-28 (1979).
3. http://www.vitalitas-magazin.cz/bylinky/inulin
4. Kruse HP, Kleessen B, Blaut M. (Br J Nutr 1999;82:375-82) Gibson GR, Beatty ER, Wang X, Cummings JH. (Gastroenterology 1995;108:975-82)
5. Jackson KG, Taylor GR, Clohessy AM, Williams CM (Br J Nutr 1999;82:23-30)
6. www:/doktortihynyi.hu/content/inulin
7. http://www.naturlife.hu/?page_id=933⟨=en
8. Watzl B, Girrbach S, Roller M. Inulin, oligofructose and immunomodulation. Br J Nutr. 2005 Apr;93 Suppl 1:S49-55.
9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9808646
10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15877900
11. http://jn.nutrition.org/content/129/7/1488S.full

Tuto bylinku naleznete také v našem produktu Clean Inside.