Kyselina L-askorbova | Vitamín C
Kyselina askorbová je krystalická látka patřící do skupiny organických kyselin s antioxidačními vlastnostmi. Vyskytuje se ve formě bílého nebo světle žlutého prášku, známá i pod názvem vitamín C. Původ názvosloví: spojením předpony-a a slova scorbuticus, přičemž nedostatek molekuly –a v lidském těle může vést k onemocnění zvaném skorbut.
Kyselinu askorbovou můžeme zařadit mezi deriváty cukru, kyselina L-askorbová je spojením y-lakton kyseliny 2 oxo-L-gulonové a molekuly hydroxilové skupiny v enol- uspořádání. Kyselina L- askorbová je jedním z izomerů kyseliny askorbové. Je snadno rozpustná ve vodě.
Scorbut, je onemocnění způsobené nedostatkem vitamínu C v potravě. Jde o jedno z nejstarších onemocnění. V minulosti byli touto nemocí postižení hlavně námořníci. Říkalo se jí,,mor námořníků”. Někteří námořníci časem přišli na to, že jídelníček, ve kterém je dostatek ovoce pomáhá předejít skorbutu. V roce 1912 při výzkumu na morčatech přišli vědci na to, že onemocnění opravdu způsobuje nedostatek určité látky v organismu. Tuto látku pojmenovali v roce 1920 vitamínem C.
Walter Haworth, byl britský chemik, který se nejvíce proslavil výzkumem vitamínu C během působení na Birminghamské univerzitě. V roce 1937 získal Nobelovu cenu za chemii za „práce na sacharidech a vitamínu C”. Objevil strukturu několika cukrů.
Například 100g šípků obsahuje přibližně 400mg, jehličí 200, petrželová nať 185, červená paprika 180, zelená paprika 125, zelí 87, meruňka 50, citron 45, brambory 24 mg kyseliny askorbové. Kyselina L askorbová se nachází v těle živočichů i rostlin. Obsah kyseliny askorbové je v některých rostlinách zvláště vysoký.
Tuto bylinku naleznete i v našich produktech ToxiClean, Detox Vital.