Šťovík: lék zevnitř i zvenku
I když mnohé nenadchne jeho chuť, jako doplněk výživy nebo ve formě tinktury se ho vyplatí často konzumovat. Hovoříme o hodnotné léčivé rostlině, která byla již ve starověku často aplikovaná v případě různých onemocnění.
V době, kdy byly na území Evropy citrusové plody ještě neznámé, používal se pro dosažení nakyslé chuti některých jídel právě šťovík. V současné době se používá nejenom do salátů, polévek a specialit jako je guláš, ale je tu i snaha využití jeho léčivých účinků.
Bohatý zdroj hodnotných živin
Šťovík (Rumex acetosa, luční šťovík, kyselý šťovík), který pochází z Evropy a Asie, se často pěstuje jako léčivá rostlina nebo listová zelenina, ale některé druhy je možné objevit divoce rostoucí ve volné přírodě. Oblíbili si ho již staří Egypťané, Řekové a Římané, a dokonce už tehdy nesloužil pouze k přípravě pokrmů. Vzhledem k tomu, že má intenzivní a nakysle trpkou chuť, někteří se ho zdráhají konzumovat, ale množství příznivců této rostliny je i tak poměrně velké. Jeho listy jsou podobné špenátu a jsou plné zdravých a výživných látek. Má vysoký obsah vitaminu C, a kromě toho obsahuje bílkoviny, vlákniny, draslík, vápník, mangan a železo, a navíc je bohatý na vitaminy A a B. Šťovík obsahuje taniny (třísloviny), které snižují tvorbu hlenů díky vysušujícím účinkům. Rostlina obsahuje významné množství železa, které pomáhá zvyšovat produkci červených krvinek a předcházet anémii (nedostatek železa). Díky svým fenolovým sloučeninám, jako je například resveratrol, je schopen neutralizovat škodlivé volné radikály produkované v organismu a má příznivý vliv na střevní flóru.
Kdy se vyplatí zavolat ho na pomoc?
Šťovík luční působí jako diuretikum, podporuje činnost ledvin a jater a čistí organismus od škodlivých toxických látek. Díky svému působivě vysokému obsahu antioxidantů je ideální pro ty, kteří by si chtěli posílit imunitní systém. Z tohoto důvodu je také potenciální protizánětlivou a protinádorovou léčivou rostlinou. Jeho fytochemické sloučeniny vykazují protivirovou aktivitu. V rámci studie in vivo se prokázalo, že extrakt ze šťovíku snížil rozmnožování viru chřipky, resp. jeho růst v hostitelských buňkách.
Rumex acetosa v sobě ukrývá významné množství draslíku, rozšiřujícího cévy. Jeho výsledným efektem je nižší krevní tlak, čím snižuje pravděpodobnost vzniku srážení krve a extrémního zatížení srdce, co může vést k onemocnění koronárních cév a k dalším komplikacím.
Vzhledem k tomu, že je šťovík bohatý na potravinářskou vlákninu, podporuje trávení, předchází zácpě i jiným žaludečním a střevním potížím. Vlákniny snižují hladinu cholesterolu, čím chrání zdraví srdce, snižují pravděpodobnost aterosklerózy, srdečního infarktu a mozkové příhody. Jeho účinky proti průjmu mohou souviset s přítomností taninů (tříslovin) a složek vázajících vápník.
Protizánětlivé vlastnosti jeho listů se hodí během péče o rány, včetně vředů, popálenin, vyrážek a podráždění. Je bohatý na flavonoidy, oligomerní a polymerní proantokyanidiny, o kterých se prokázalo, že jsou užitečné při léčbě puchýřů (herpes) a oparů z horečky. Po zahřátí a následném umístění do ušní dutiny je vhodný ke zmírnění bolesti ucha. Čerstvá šťáva z listů se v případě léčby zvracení podává v 10 ml dávce. Šťovík se vyplatí konzumovat i v tom případě, pokud jíme chorobně málo, protože šťovík skvěle stimuluje chuť k jídlu.
Zdroje:
https://www.britannica.com/plant/sorrel
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2391285/
https://www.sciencepub.net/researcher/research0308/04_6672research0308_31_36.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X09001919
Hussain M, Raza SM, Janbaz KH. Pharmacologically mechanistic basis for the traditional uses of Rumex acetosa in gut motility disorders and emesis. Bangladesh J Pharmacol. 2015;10(3):548.