Obnova jater po konzumaci alkoholu
Mnoho lidí si myslí, že nevolnost druhý den po konzumaci alkoholu, lidově nazývaná kocovina, neboli opice, je přímým důsledkem nadměrného pití. To je však obecně mylná představa. Příznaky kocoviny může cítit každý, kdo během předchozího večera vypil více než dva nebo tři nápoje, protože příznaky se často projevují nejvíce u těch, kteří nepijí alkohol pravidelně. Obnova jater po alkoholu je však důležitá i v případě mírných a silných příznaků. Podívejme se na to, jaké domácí praktiky a přírodní léčebné metody jsou k dispozici na podporu regenerace jater.
VŠESTRANNÉ FUNKCE JATER
Játra jsou největší žláza v lidském organismu, jde o jediný vnitřní orgán, který je schopen se regenerovat. Většina z nás si je představuje jako nejdůležitější orgán odpovědný za detoxikaci, ale játra zastávají mnohem víc – téměř 500 funkcí. Hrají klíčovou roli při správném fungování metabolických procesů (uhlohydráty, bílkoviny, tuky), jako i při trávení, protože vylučují žluč. Tento orgán je odpovědný za filtraci a odbourávání škodlivých látek (mimo jiné bakterií, léků, alkoholu, chemikálií), které se dostávají do našeho organismu. Produkují bílkoviny, enzymy a hormony, které naše tělo používá k boji proti různým onemocněním a infekcím. Působí také jako zásobárna vitamínů, přičemž vitamíny A, D a B12 rozpustné v tucích jsou uloženy v játrech, dokud se nespotřebují.
VLIV ALKOHOLU NA JÁTRA
Absorpce zkonzumovaného alkoholu začíná již v žaludku, velká část z něj se dostává do krevního oběhu prostřednictvím stěn tenkého střeva. Odtud pokračuje do jater, které ho okamžitě začnou rozkládat. Játra jsou schopna zpracovat přibližně 90% zkonzumovaného alkoholu, přičemž zbytek se z organismu vyloučí prostřednictvím plic nebo ve formě moči, aniž by se rozložil. Vzhledem k tomu, že je tento proces poměrně dost pomalý a množství alkoholu, které mohou játra najednou odbourat, je omezené, při náhlém požití většího množství alkoholu v krátkém čase nezpracované množství cirkuluje v krevním oběhu, co má za následek stav omámení, tzv. opilosti. Při poškození jater u alkoholiků se rozlišují 3 stupně jaterního poškození.
- jaterní steatóza
- cirhóza jater
- alkoholická hepatitida
Množství alkoholu, které lze konzumovat bezpečně a bez následné újmy, je u každého člověka jiné. Alkohol působí na každého jinak a to v závislosti na jeho hmotnosti a pohlaví. Jelikož organismus žen obsahuje menší množství vody, na rozdíl od mužů, bude u nich koncentrace alkoholu v krvi v případě požití stejného množství alkoholu vyšší. To způsobí, že nápoj „udeří“ u žen do hlavy mnohem dříve a také se zvyšuje náchylnost na poškození jater.
Játra jsou schopna odbourat asi 0,1 gramu alkoholu na kilogram tělesné hmotnosti za hodinu, co odpovídá hladině alkoholu v krvi asi 0,1%. Pokud tedy chceme konzumovat alkohol tak, abychom nepřetěžovali a nepoškozovali játra, měli bychom množství a druh alkoholu volit z hlediska našich individuálních schopností.
CO JE „OPICE“, KOCOVINA?
Tzv. opice, čili kocovina, je stav, projevující se souborem nepříjemných symptomů, které se projevují několik hodin po požití alkoholu. Mezi nejčastější příznaky patří bolest hlavy, závratě, nevolnost, nechutenství, sucho v ústech, nepohodlí, slabost, třes, podrážděnost, v krajním případě i zvracení.
Vyjmenované příznaky se projeví až když hladina alkoholu v krvi začne klesat. Podle některých odborníků se nejhorší příznaky objeví tehdy, když tato hladina dosáhne nulu. Je však důležité nedržet se hesla – klín se klínem vybíjí, aby se játra mohla sama zotavit. Obnovu jater po kocovině můžeme urychlit i množstvím domácích praktik. Přečtěte si několik následujících, osvědčených přírodních léčebných metod.
PŘÍRODNÍ ÚČINNÉ LÁTKY NA OCHRANU JATER
Ostropestřec mariánský: Rostlina je vedená jako jedna z nejlepších v kategorii bylinky na játra, pro jeho schopnost regenerovat a chránit tento orgán. V lidovém léčitelství se používá už po staletí. Konzumace ostropestřce je možná ve formě doplňku stravy nebo i čaje, ale v této formě se jeho účinné látky uvolňují obtížněji. Silymarin obsažený v rostlině zabraňuje vstupu toxických látek do buněk posílením buněčných membrán. Zvyšuje vylučování toxických látek z jater, podporuje vývoj nových jaterních buněk, regeneraci poškozených buněk a tkání. Jde o velmi silný antioxidant, neutralizuje volné radikály, chrání játra před škodlivými oxidačními účinky.
Rakytník řešetlákový: bylina s vynikajícími regeneračními účinky na játra, čistí je a používá se i ke zmírnění abstinenčních příznaků od alkoholu.
Artyčoky: Hlavními účinnými látkami artyčoků jsou flavonoidy, hořké látky a třísloviny. Podporuje regeneraci jaterních buněk, zvyšuje produkci žlučových tekutin, stimuluje chuť k jídlu, působí proti křečím a podporuje odchod plynů ze střev. Z listů rostliny si můžeme připravit čaj, v syrovém stavu je lze přidat do salátů nebo konzumovat jako přílohu. Bylina je také často přítomná jako jedna z účinných látek v různých léčivých přípravcích.
Benedikt lékařský: výborně stimuluje trávení, zlepšuje chuť k jídlu, funkci jaterních buněk a má pozitivní vliv na funkci žluče. V případě konzumace dohromady s ostropestřcem se zvyšuje jeho účinek na ochranu jater.
Zinek: Nejdůležitějším úkolem zinku je udržovat integritu buňky ohraničujících blan, buněčných membrán a chránit buňky před oxidačním stresem. Zlepšuje schopnost jater regenerovat se, hraje roli v růstu a dělení jaterních buněk, podporuje schopnost detoxikace jater.
TIPY K USNADNĚNÍ REGENERACE A ZMÍRNĚNÍ PŘÍZNAKŮ
Vitamín B
I přesto, že vitamíny skupiny B neodstraní kocovinu, mohou být významně zmírněny její příznaky. Hrají důležitou roli ve fungování samoléčebných procesů našeho organismu, včetně regenerace jater. Nejlepší je užít přípravek obsahující komplex vitamínů B, protože obsahuje všechny druhy zmíněných vitamínů. Pokud ho chceme užít v přírodní formě, konzumujme játra, ryby, drůbeží maso nebo necitrusové ovoce.
Zázvorový čaj
Zázvor je účinným lékem na nevolnost a rozbouřený žaludek, které jsou způsobeny kocovinou. Nastrouhejte kousek zázvoru a zalijte vroucí vodou. Dochuťte trochou medu, nápoj účinně zklidní podrážděný žaludek a dokonce může pomoci stabilizovat sníženou hladinu cukru v krvi v důsledku konzumace alkoholu.
Hydratujte, to znamená voda, voda a ještě jednou voda!
Alkohol má velmi silný diuretický a vysušující účinek, proto během jeho konzumace naše tělo dehydratuje, co způsobuje bolesti hlavy, malátnost a podrážděnost. Stupeň dehydratace závisí na množství vypitého alkoholu, schopnosti jedince tolerovat alkohol a od celkové úrovně hydratace těla.
Pokud budeme již před případnou konzumací alkoholu myslet na adekvátní příjem tekutin, v první řadě ve formě vody, můžeme tak zmírnit nepříjemné příznaky kocoviny. Nejlepší je střídat alkoholické nápoje s nealkoholickými nápoji, například vypít sklenici vody nebo džusu po jedné sklenici vína. Takto můžeme hodně udělat v zájmu zmírnění symptomů ztráty vody následující den. Pokud jsme tak neučinili, tak alespoň před spaním si dopřejme jednu – dvě sklenice vody a následující den začněme také sklenicí čerstvé vody.
Hořčík
Hořčík výtečně poslouží před, ale i po požití alkoholu. Účinkem alkoholu se snižuje hladina hořčíku v našem organismu, co se může projevovat příznaky, jako jsou srdeční arytmie, svalové křeče, celková slabost, zhoršení koncentrace a podrážděnost. Můžeme ho doplnit pomocí výživových doplňků ve formě kapslí nebo šumivých tablet nebo z přírodních zdrojů, jako jsou například zelené rostliny, jako je špenát, ale také konzumací olejnatých semen: ořechy, oříšky, mandle, dýňová jadérka.
Snídaně
Může se stát, že první hodiny po probuzení bude jídlo to poslední, na co budeme myslet, ale i přesto se doporučuje sníst alespoň několik soust na snídani. Konzumujme složené uhlohydráty, jako například celozrnný chléb, ovesné vločky. Ty totiž patří do skupiny pomalu vstřebatelných uhlohydrátů, takže jsou schopny normalizovat hladinu krevního cukru. Dobrou volbou je i omeleta, či smaženice z několika vajec, také vařené vajíčka. Vejce totiž dodávají energii, obsahují cystein, který urychluje odbourání toxických látek a jejich vyloučení z organismu.
Ženšen
Ženšen nejenom, že pomáhá bojovat s nevolností, jeho účinky jsou mnohem všestrannější. Je vhodný na zvýšení koncentrace, léčbu únavy a vyčerpání. Vynikající antioxidant, nejen skvělý nástroj na regeneraci jater po alkoholu, ale zároveň pomáhá přdcházet vzniku onemocnění jater z dlouhodobého hlediska.
Kofein a nikotin – vyhýbejte se jim!
Přestože je šálek horké, voňavé kávy pro mnohé součástí ranní rutiny, druhý den po konzumaci alkoholu je lépe ji vynechat. Nápoje s obsahem kofeinu zvyšují ztrátu vody, zvyšují krevní tlak, co právě zvyšuje příznaky kocoviny. Nikotin zároveň zužuje cévy a nejeden výzkum prokázal, že naopak zhoršuje potíže způsobené pitím alkoholu. Studie z roku 2013, které se zúčastnili studenti vysokých škol zjistila, že kombinace kouření a konzumace alkoholu výrazně zvyšuje šance výskytu výše uvedených potíží a závažnost příznaků.
UDRŽENÍ ZDRAVÍ JATER
Ve zdravém organismu dokážou i játra vykonávat své úkoly správně a bez pomoci. Vlivem některých onemocnění, jako je například cukrovka – diabetes, vysoká hladina cholesterolu, nadváha, nemoci způsobené virem hepatitidy, stejně i nadměrná konzumace alkoholu a léků a syntetické látky ve zpracovaných potravinách, mohou dočasně nebo trvale narušit ideální funkce jater. V takových případech je vhodné podpořit jejich fungování léčivými čaji a jinými přípravky s léčivými účinky.
Důležité vědět, že v případě přítomnosti onemocnění žlučníku a jater konzultujme se svým ošetřujícím lékařem dříve, než se pustíme do jakékoliv detoxikační kúry na ochranu jater!
- Strava musí být pestrá, měla by se skládat z několika druhů potravin a porcí ovoce a zeleniny
- Dopřejme svému organismu alespoň dva litry čisté vody denně
- Snažme se o zvýšený příjem antioxidantů, ve stravě nemohou chybět ani doplňky stravy s obsahem vitamínů C, A a E
- Snižme konzumaci alkoholu, vyhněme se kocovině
- Už 2 – 3 nápoje denně dokážou způsobit poškození jater, proto jim dopřejme čas na obnovu a zařaďme si týdně alespoň 3 – 4 dny bez alkoholu
Aby tedy byla regenerace jater po alkoholu nejúčinnější a abychom se z nepříjemné kocoviny zotavili co nejrychleji, je třeba si uvědomit zdravotní důsledky konzumace alkoholu a i to, že alkohol je třeba konzumovat s mírou, podle schopnosti jeho tolerance. Každému se může stát, že se do takového stavu občas dostane, ale správnou předvídavostí a použitím přírodních léčebných metod je možné výrazně zmírnit nepříjemné příznaky a zároveň udělat hodně pro zdraví tohoto důležitého orgánu.Mezi často hledané výrazy ve vyhledávačích na toto téma patří také: Zanesená játra příznaky, Babské rady na játra, Bolest jater po alkoholu, Jak poznat bolest jater, bolest jater po alkoholu, Detox jater recenze, za jak dlouho se telo vycisti od alkoholu
Zdroje:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1j
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/alkohol-je-pro-zeny-nebezpecnejsi-nez-pro-muze.A060823_181949_koureni_ad
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/7-ways-to-cure-your-hangover
https://cs.wikipedia.org/wiki/Alkoholismus
https://www.aspenridgerecoverycenters.com/abstain-from-alcohol-to-repair-liver/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3517263/
https://www.healthline.com/health-news/addiction-what-hangover-cures-work-112913