Posílení imunity: co jíst, abychom se chránili před onemocněním?

Zdravá, vyrovnaná strava je důležitá pro podporu imunitního systému

Titulky novin a časopisů za poslední týdny hlásají, že imunitu můžeme zvýšit konzumací určitých potravin a jídel. Ale je to skutečně tak? Existují potraviny na posílení imunity? Může strava ovlivnit imunitu?

Zdravá vyvážená strava je důležitá pro podporu obranyschopnosti organismu. Aby imunitní systém správně fungoval, je nutná dostatečná energie a živiny, ale špatná výživa to může ohrozit. Podle Sarah Stannerové, vědecké ředitelky British Nutrition Foundation, však „neexistují žádné živiny, potraviny nebo doplňky, které by zvyšovaly imunitu nebo by bránily tomu, abychom se nakazili infekčními viry, jako je například Covid-19“.

Co je nejlepší na posílení imunity? Vyplatí se upravit, resp. změnit stravu, abychom posílili náš imunitní systém?

KONZUMACE OVOCE A ZELENINY 5X DENNĚ

Cílem je konzumovat širokou škálu ovoce a zeleniny, aby imunitní systém získal všechny potřebné živiny. „Každý mikronutrient hraje z hlediska imunitního systému odlišnou roli, nestavme pouze na jeden druh,“ říká Stanner.

Ovoce a zelenina jsou plné vitaminů, minerálních látek, resp. fytochemických sloučenin, které podle dr. Rupy Aujla mohou prospěšné mikroby ve střevním traktu přetvořit na užitečné metabolity, které dokážou zahubit zánět v organismu. Barva rostliny je určena fytochemickými sloučeninami, které obsahuje a některé tyto sloučeniny jsou „prospěšné pro imunitní systém“, říká dietetička Sophie Medlin. Červené, oranžové, žluté a zelené rostliny obsahují karotenoidy, které jsou spojeny se zvýšením imunity. Důkazy o tom, že fytochemické sloučeniny zvyšují imunitu, nejsou přesvědčivé, ale konzumace ovoce a zeleniny 5x denně také není na škodu.

Pokud je pořízení čerstvých surovin obtížné, protože nakupujeme méně často, než před krizí způsobenou virem, vložte do nákupního košíku ovoce a zeleninu buď mraženou nebo v konzervě – v daném případě může být mražené ještě výživnější než čerstvé v obchodech, protože zelenina a ovoce se krátce po sklizni už i zmrazuje. Konzervovanou zeleninu a ovoce, včetně fazolí a čočky, lze zahrnout do doporučených pěti porcí denně. Dejte však pozor na to, abyste si vybrali konzervované ovoce, které bylo připraveno bez přidání cukru.

Konzumace probiotik stimuluje prospěšné mikroby k rozmnožování

PODPORA ČINNOSTI STŘEV

Tim Spector, profesor genetické epidemiologie na King’s College, který vede aplikaci COVID-19 na monitorování příznaků uvedl, že výzkum naznačuje spojení mezi bakteriemi ve střevě a fungováním imunitního systému. Vysvětluje, že čím více druhů rostlinné vlákniny konzumujeme, tím zdravějšími a „rozmanitějšími“ střevními bakteriemi disponujeme. Nejoptimálnějším řešením by bylo, kdybychom konzumovali 30 různých druhů ovoce a zeleniny týdně, včetně ořechů, semen a léčivých rostlin. Existují však i jiné způsoby, jak podporovat střevní bakterie výživou.

Zelenina obsahuje vlákniny s prebiotickými účinky, které „vyživují“ již existující bakterie a stimulují jejich množení. Mezi další prebiotika patří celozrnné potraviny, například hnědý chléb, rýže a těstoviny, fazole a jiné luštěniny. Podle jednoho průzkumu, který se věnoval stravovacím návykům, průměrný příjem vlákniny ve všech věkových skupinách ve Velké Británii významně zaostává za doporučeným denním příjmem a to je něco, nad čím bychom se měli zamyslet.

Pokud konzumujeme probiotika, jako je například jogurt s živou kulturou, kvalitní sýr a fermentované potraviny, podporujeme tak množení prospěšných mikroorganismů. Nebylo však prokázáno, zda se bakterie dostávají do střev prostřednictvím výživy. Spector navrhuje, aby se omezil příjem ultra-zpracovaných potravin, cukrů, sladidel a konzervačních látek, protože se domnívá, že „snižují různorodost bakterií“.

JÍDLA VERSUS DOPLŇKY VÝŽIVY

Podle výzkumné organizace Kantar se ve Spojeném království až do začátku karantény (22. března 2020) mimořádně zvýšila distribuce výživových doplňků. Podle Sophie Medlin se pomocí jídel dokáže vstřebat více živin, než z doplňků výživy, přičemž dodává, že fytochemické látky nelze napodobovat těmito uměle vytvořenými přípravky. Na druhé straně však doporučuje, že užívání multivitaminů by mohlo být docela užitečné, pokud není možné získat všechny živiny ze stravy. Vitamin C je populární a zároveň velmi důležitý pro imunitní systém. Avšak ve skutečnosti trpí ve Spojeném království jeho nedostatkem pouze malá skupina obyvatelstva.

Konzumací některých pokrmů můžeme imunitu zvýšit

ŽIVINY PRO SILNOU IMUNITU – CO NA POSÍLENÍ IMUNITY

Stanner zdůrazňuje následující živiny, které jsou důležité z hlediska normální imunitní funkce:

Vitamin A podporuje tzv. T-buňky (jeden z druhů bílých krvinek). Organismus přetváří betakaroten na vitamin A z potravin, jako je žlutá, červená a zelená (listová) zelenina, mrkev, sladké brambory, červené papriky a žluté ovoce. Játra, plnotučné mléko a sýr obsahují retinol (vitamin A).

Vitaminy B6, B12, folát, selen a zinek pomáhají vytvářet imunobuňky (imunitní buňky). Maso z drůbeže, ryby, vejce a banány obsahují vitamin B6. Maso, losos, treska, mléko, sýr a vejce obsahují zase vitamin B12. Zelená zelenina, luštěniny, ořechové plody a semínka jsou vynikajícím zdrojem kyseliny listové. Ořechové plody pocházející z Brazílie, ryby, maso a vejce v sobě ukrývají selen, zatímco zinek se vyskytuje v mase, v měkkýších (mušlích), mléčných výrobcích, v chlebu a obilovinách. Měď pomáhá chránit imunobuňky a dodává jim „palivo“. Ořechoviny, měkkýši (mušle) a vnitřnosti jsou také dobrým zdrojem mědi.

Železo pomáhá imunobuňkám udržet své zdraví. Výzkumy ukazují, že většina žen ve věku 11 – 49 let trpí nedostatkem železa. Železo se nachází v červeném mase a v rybách. Rostlinné zdroje železa (nazývané nehemové železo), včetně celozrnných obilovin, ořechovin, fazolí a sušeného ovoce se neabsorbují tak snadno.

Nízká hladina vitaminu D vede ke snížené imunitní reakci. Naše pokožka produkuje vitamin D ze slunečních paprsků, a proto se na podzim a v zimě doporučuje užívat doplňky výživy. Podle nejnovějších (aktuálních) doporučení (6. ledna 2020) je třeba na jaře a v létě užívat 10 mikrogramů vitaminu D denně, protože pravděpodobně z důvodu karantény a strachu před možnou infekcí tráví někteří víc času uvnitř. Tato rada není o prevenci proti koronaviru, ale o udržení zdraví svalů a kostí.

Pokud chceme posílit imunitní systém, je třeba se zamyslet nad úpravou životního stylu a změnou stravování.

JAKÁ JÍDLA POSILUJÍ IMUNITNÍ SYSTÉM?
JÍDLA A PŘÍPRAVKY NA POSÍLENÍ IMUNITY DOMA

Čím zvýšit imunitu? Přečtěte si následující seznam:

Posílení imunity potraviny

  1. Citrusové plody
  2. Červená paprika
  3. Brokolice
  4. Česnek
  5. Zázvor
  6. Špenát
  7. Jogurty
  8. Mandle
  9. Slunečnicová jadérka
  10. Kurkuma
  11. Zelený čaj
  12. Papaya
  13. Kiwi
  14. Maso z drůbeže
  15. Měkkýši (mušle)

JAKÁ JÍDLA OSLABUJÍ IMUNITNÍ SYSTÉM?
CO OSLABUJE IMUNITNÍ SYSTÉM?

Některé léky mohou oslabit imunitní systém. Stejně tak i určité infekce, jako například vir chřipky, mononukleózy, černého kašle nebo kouření, resp. nesprávné stravovací návyky.

Jednotlivé studie prokázaly, že i nadměrná konzumace cukru oslabuje imunitní systém a zvyšuje pravděpodobnost onemocnění.

Jídla a nápoje, které mohou ohrozit imunitní systém:

  • Sycené nápoje
  • Zpracované potraviny
  • Jídla a nápoje s vysokým obsahem cukru
  • Rafinované uhlohydráty
  • Alkohol

Spánek a imunita jsou úzce spojeny

JAK POSÍLIT IMUNITU?
9 TIPŮ NA POSÍLENÍ IMUNITY

  1. Dostatek spánku. Spánek a imunita spolu úzce souvisí
  2. Jezte více zdravějších rostlinných pokrmů
  3. Jezte více zdravých tuků
  4. Jezte více fermentovaných potravin nebo užívejte probiotické doplňky
  5. Omezte příjem přidaných cukrů
  6. Zařaďte do denní rutiny pohyb
  7. Dohlédněte na hydrataci
  8. Naučte se vypořádat se stresem
  9. Užívejte výživové doplňky

POSÍLENÍ IMUNITY BYLINKY

Léčivé rostliny lze zařadit mezi přírodní prostředky na posílení imunity a už od nepaměti se používají jako přírodní léčiva při mnoha zdravotních potížích. Které jsou nejlepší protivirové prostředky? Mnohé běžné léčivé rostliny a bylinky, které používáme v kuchyni, disponují silnými antivirovými účinky. Mezi takové lze zařadit bazalku, šalvěj, oregano, jako i méně známé bylinky, jako je Astragalus a bez.

Mnohé zajímá toto téma kvůli své aktuálnosti a mezi výrazy, které se ve vyhledávačích nejčastěji objevují patří i následující: Léky na posílení imunity recenze, Babské rady na posílení imunity, Posílení imunity dětí, Česnek na posílení imunity,  Recepty na posílení imunity,  posílení imunity u dětí, babské rady na posílení imunity, přípravky na posílení imunity u dětí,  léky na posílení imunity na předpis, posílení imunity diskuze

Zdroje:

https://www.bbc.co.uk/food/articles/diet_and_immunity

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/vedecky-overeno-9-tipu-jak-zlepsit-imunitu-3948.html