Ředkvička: nejenom zelenina, ale i účinná léčivá rostlina

Ředkvička má mnoho výhod co se týká zdraví

Ředkvičku, jako jarní zeleninu s lahodnou chutí, pozná každý. Na druhé straně ne každý ví, že je to i mimořádně užitečná léčivá rostlina. Je zajímavé, že v dávných dobách ji s oblibou konzumovali i dělníci, kteří stavěli pyramidy. Využili tak její vysoký obsah vitamínů a vlastnosti posilující imunitu. Ani v dnešní době neztratila nic ze svých hodnot a je obzvláště dobré vědět, že funguje i jako detoxikant.

V lidovém léčitelství má ředkvička (Raphanus sativus) dlouhou historii. Až tak, že byla mimořádně oblíbená nejenom mezi Egypťany, ale i mezi Římany. Byla považována za rostlinu boha Marsu, byla vysoce ceněna, používala se jako potravina a k léčebným účelům. Používá se v ajurvédě a tradiční čínské medicíně k boji proti mnoha onemocněním, jako jsou horečka, bolest v krku, poruchy fungování žlučníku a různé záněty. Tato rostlina roste v mnoha tvarech a barvách, nejoblíbenějšími odrůdami jsou červené, japonské daikon, fialové a černé ředkvičky.

CO OBSAHUJE?

Ředkvička (ředkev setá), pocházející z Asie, je jednoletá zelenina a disponuje mnoha zdravotními výhodami. Nemá vysoký obsah kalorií, ale i přesto obsahuje mnoho výživných látek, zejména vitamín C a foláty. Zahrnuje v sobě množství rostlinných sloučenin, jako jsou antokyany, které mohou zlepšovat zdraví a poskytovat ochranu před určitými onemocněními. Považuje se za zeleninu bez obsahu škrobu, co znamená, že má velmi nízký obsah uhlohydrátů, naproti tomu má dostatek vlákniny. V malém množství obsahuje draslík, riboflavin, niacin, vitamín B6 a vitamín K. Dále obsahuje vápník, hořčík, zinek, fosfor, měď, mangan a sodík. Vitamín C je silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti škodlivým volným radikálům, čím zabraňuje poškození buněk vlivem stárnutí, nezdravého životního stylu a toxických látek z životního prostředí. Disponuje i flavonoidy, jako jsou například kaempferol glukosid a peroxidázy.

LÉČIVÉ ÚČINKY ŘEDKVIČKY

Všestranná ředkvička má antimikrobiální vlastnosti. Je to přírodní dezinfekční prostředek a posilovač imunity, takže pokud ji konzumujeme často, můžeme se také vyhnout nemocem, které se šíří infekcí. Ve Velké Británii ji mnozí používají jako domácí lék v případě léčby ledvinových kamenů nebo nepříjemného stavu, který způsobují střevní parazité.

Chrání játra

Tato zelenina poskytuje podporu při regulaci toku a produkce žluči, bilirubinu a různých enzymů. Působí jako detoxikant, podporuje tak čištění krve a odstraňování toxických látek. Snižuje odumírání červených krvinek a to tak, že zvyšuje přívod kyslíku do krve. Disponuje enzymy, jako jsou například diastáza, myrosináza, esteráza a amyláza. Jejich denní příjem chrání samotný žlučník a játra před vznikem vředů a před infekcemi.

Játra jsou často terčem toxických látek. Mnoho rostlin obsahuje látky, které je mohou ochránit, anebo léčit poškození jater. Jednou z takových rostlin je již zmíněná ředkvička, které se z hlediska ochrany jater věnuje stále větší pozornost. Její kořeny mají inhibiční účinek (zabraňující) na změny membrány způsobené stravou bohatou na tuky. Příznivě ovlivnila přirozenou absorpční aktivitu sliznice tlustého střeva potkanů ​​a chrání buněčné membrány před peroxidací lipidů. Nedávno se zjistilo, že extrakt z ředkvičky lze považovat za účinnou ochranu jater. [1.] Alkoholové extrakty z prášku z listů byly účinné při snižování transaminázy, laktátdehydrogenázy, alkalické fosfatázy a celkového bilirubinu. [2.]

Nejvýznamnějšími patologickými znaky hepatotoxicity vyvolané tetrachlormetanem jsou ztučnění jater, cirhóza a nekróza, o nichž se předpokládá, že jsou způsobeny reaktivními meziprodukty (radikály, ionty), jako jsou trichlormetyl volné radikály. Poškození jater, vyvolané u potkanů ​​po podání tetrachlormetanu, odhalila jaterní histopatologie. Jde o zánět, tukové degenerace a těžkou nekrózu hepatocytů. V zájmu vyhodnocení hepatoprotektivní aktivity byl zvířatům orálně podáván enzymový extrakt Raphanus sativus (REE) v dávkách 50 a 100 mg / kg a silymarin v dávce 50 mg / kg. Výsledky ukázaly, že REE a silymarin významně snižovaly zvýšené hladiny sérových enzymových markerů indukovaných tetrachlormetanem. Biochemické údaje byly podpořeny histopatologickým hodnocením jater. Dospělo se k závěru, že REE může významně snížit poškození jater způsobené toxickými přípravky, jako jsou například takrin nebo tetrachlormetan. [3.]

Má antimykotické vlastnosti

Raphanus sativus je přírodní fungicidní prostředek, protože obsahuje antimykotickou bílkovinu (protein) nazývaný RsAFP2. Jedna studie zjistila, že RsAFP2 způsobila buněčnou smrt u Candida albicans. [4.] Pokud se Candida albicans přemnoží, může způsobit vaginální a orálně kvasinkové infekce, resp. invazivní kandidózu. Zearalenon je jedovatá houba, která se vytváří hlavně v rýži, ječmeni, kukuřici a v krmivu pro zvířata. Pokud se tato houba dostane do těla zvířete nebo člověka, je spojována s reprodukčními problémy, ačkoli riziko v případě člověka se považuje za nízké. Podle jedné studie z roku 2008 extrakt z ředkvičky zlepšil hladinu antioxidantů v krvi myší, může být považován za bezpečnou metodu ke zmírnění nebo prevenci účinků zearalenonu. [5.]

Podporuje hubnutí

Tato zelenina odstraňuje pocit hladu, aniž se do organismu dostaly zbytečné kalorie. Má zanedbatelný obsah sacharidů (uhlohydrátů), nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Vlákniny zvyšují pohyb střev – peristaltiku, předchází zácpě, podporují hubnutí a zvyšují účinnost metabolismu. Obzvláště výhodné mohou být listy ředkvičky. Výsledky studie z roku 2008, která zkoumala potkany s vysokým obsahem cholesterolu naznačují, že listy ředkvičky jsou dobrým zdrojem vlákniny na zlepšení funkce trávení. Může to být částečně způsobeno zvýšenou produkcí žluči. [6.] Jedna studie ukázala, že ředkvičková šťáva může pomoci předcházet žaludečním vředům posílením žaludeční sliznice. Bariéra sliznice chrání žaludek a střeva před škodlivými mikroorganismy a toxickými látkami, které mohou způsobit vředy a záněty.

Stará se o zdraví kardiovaskulárního systému

Raphanus sativus je vynikajícím zdrojem antokyaninu, který poskytuje barvu a má různé zdravotní výhody. Antokyany pomáhají předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění, navíc mají protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.

Proti nádorům

Je bohatý na vitamín C, již zmíněné antokyany navíc působí jako detoxikant, který hraje roli při léčbě různých druhů rakoviny, včetně rakoviny ústní dutiny, žaludku, ledvin a tlustého střeva. Studie z roku 2010 zjistila, že extrakt z kořene rostliny obsahoval několik isothiokyanátů, které způsobily buněčnou smrt v některých rakovinových buněčných liniích. [7.]

NA CO SI DÁT POZOR PŘI KONZUMACI ŘEDKVIČKY?

Ředkvička může ve velkém množství podráždit trávicí systém. Některé osoby mohou být na ni alergické, ale je to vzácný stav. Nadměrné množství může narušit produkci hormonů štítné žlázy. Jedna studie na potkanech zjistila, že chronická konzumace ředkvičky zvýšila hmotnost štítné žlázy a snížila hladinu hormonů štítné žlázy. [8.] Ve velkých množstvích může snížit hladinu cukru v krvi. S konzumací ředkvičky by měly být opatrně osoby, které mají žlučové kameny, protože zvyšuje odtok žluči a tento účinek může zvýšit riziko náhlé bolesti v důsledku žlučových kamenů blokujících žlučovod.

Zdroje:

 

https://www.tjpr.org/admin/12389900798187/2020_19_8_25.pdf
https://www.researchgate.net/publication/44450148_Radish_sprouts_versus_broccoli_sprouts_A_comparison_of_anti-cancer_potential_based_on_glucosinolate_breakdown_products
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes#5-health-benefits-of-radishes
Ředkvička – Wikipedie (wikipedia.org)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834419/#B035
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834419/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2958.2012.08017.x
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jat.1240
https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2009001541
https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-010-0178-0 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16924836/