Inhibitory protonové pumpy proti žaludeční kyselině?

Podle vědců u osob, které používají inhibitory protonové pumpy proti žaludeční kyselině, je riziko vzniku onemocnění ledvin, demence, kardiovaskulárních onemocnění a střevních lézí mnohem vyšší, než u těch, kteří používají jiné druhy léků.

U pacientů, u nichž jsou inhibitory protonové pumpy (PPI) nejčastějším typem léčiva proti kyselinovému refluxu, je míra úmrtí mnohem vyšší, než mezi pacienty, u kterých byly použity jiné podobné léčebné postupy.

V  novější studii byly sledovány lékařské údaje 275 000 uživatelů PPI a byly porovnávány s údaji jiných osob, které používaly jiné typy léků v souvislosti s léčbou gastroezofageálního refluxního onemocnění (GERD). Publikované studie spojovaly PPI se závažnými vedlejšími účinky včetně demence a poškození ledvin.

Víc na téma: Co způsobuje pálení žáhy? >>

PPI NA ŽALUDEČNÍ KYSELINU?

Léčba symptomů refluxu se stala doslova velkým byznysem. Některé výzkumy ukazují, že od roku 1999 se používání inhibitorů protonové pumpy na předpis zdvojnásobilo, například v případě dospělé populace USA vzrostlo z 3,9 procenta na 7,8 procenta.

Podle odhadů je každým rokem předepsaných přibližně 64 milionů receptů na léky snižující žaludeční kyselinu proti GERD včetně PPI a H2 blokátorů (méně známá skupina léků proti refluxu s menším počtem vedlejších účinků).

Přestože PPI jsou při nadměrné tvorbě žaludeční kyseliny běžné, jedna studie uvádí, že v případě 53 až 69 procent případů je užívání PPI, antacid v podstatě neodůvodněné.

Zdá se, že největším problémem je spíše předávkování nebo neodůvodněné předepisování receptů na tyto léky.

Mírné případy přetížení kyselinou pravděpodobně není třeba léčit pomocí PPI. Existuje několik produktů s mnohem nižším rizikem, kromě toho zmírnění mírných příznaků se může dosáhnout i změnou životního stylu.

Žaludeční kyselina nebo také žaludeční šťáva je bezbarvá vodnatá tekutina, která pomáhá trávit živiny z přijatých potravin

ÚČINEK PPI NA STŘEVNÍ SYSTÉM

Složení mikrobů žijících ve střevě je mimořádně citlivé na změny v místním prostředí. PH, míra kyselosti okolního prostředí, jsou důležitou součástí zdraví střev a obzvláště silným regulátorem mikrobiálních společenství. Aplikace PPI snižuje množství kyseliny produkované v žaludku a v konečném důsledku i její množství vstupující do střev. To způsobuje výraznou změnu v pH hodnotě střev.

V poslední době několik studií prokázalo, že PPI mění střevní mikroflóru tak, že snižuje její celkovou diverzitu. Oportunistické patogeny, mezi které lze zařadit i Enterococcus, Streptococcus, Staphylococcus a E. coli, se vyskytovaly častěji ve střevním traktu uživatelů PPI.

Napravení zdraví střevního systému není vůbec jednoduché, avšak správným způsobem života, pro- a prebiotiky, je to možné.

PPI POŠKOZUJÍ VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN

Dalším důsledkem dlouhodobého používání PPI je zhoršení absorpce živin. Žaludeční kyselina je nezbytná pro absorpci mnohých makro- a mikroelementů. Ukázalo se, že u uživatelů PPI je zvýšené riziko nedostatku vitamínů a minerálních látek, včetně vitamínu B12, vitamínu C, vápníku, železa a hořčíku. Nedostatek žaludeční kyseliny a atrofická gastritida (zánět žaludku) umožňují přemnožení bakterií, které přijímají mikroživiny, jako je vitamín B12, který následně organismu chybí.

RIZIKO KARDIOVASKULÁRNÍCH PROBLÉMŮ

Několik nedávných studií poukázalo na souvislost mezi zmíněnými inhibitory a kardiovaskulárními problémy. PPI výrazně zvyšují riziko srdečního infarktu a snižují také produkci oxidu dusnatého, přírodní látky, která podporuje vazodilataci (rozšíření cév) a zlepšuje průtok krve.

PPI NEGATIVNĚ OVLIVŇUJÍ KOGNITIVNÍ FUNKCE

PPI zhoršují i ​​kognitivní funkce. Studie z roku 2016 dospěla k závěru, že u pravidelných uživatelů PPI se riziko demence zvýšilo o 44 procent, na rozdíl od osob, které tyto léčiva neužívaly.

OPAKUJÍCÍ SE REFLUX

Organismus je mimořádně citlivý na změny a neustále se snaží udržovat stabilní rovnováhu, která se často označuje také jako homeostáza. Pokud jde o PPI, když zaregistruje sníženou produkci žaludeční kyseliny, organismus produkuje hormon gastrin, aby se pokusil o kompenzaci. Gastrin obvykle stimuluje její produkci.

MOŽNÉ ALTERNATIVY PŘI ŽALUDEČNÍ KYSELINĚ

Je tedy PPI skutečně nejlepším lékem na zažehnání pálení žáhy? Obecně tyto a mnohé další studie naznačují, že PPI nejsou až tak bezpečné, jak se zdají. V případě mírných až středně těžkých příznaků může jít o řešení problému pomocí přírodních alternativ.
První pomoc při pálení žáhy je dietní strava, dostatek tekutin a antacida.

Než se rozhodnete ukončit používání PPI, v každém případě se poraďte se svým lékařem a v zájmu vyhnout se abstinenčním příznakům dávkování snižujte postupně.

Masticha

Masticha guma nebo pryskyřice získávaná ze stálezelené, dvoudomé rostliny (stromu), dorůstající v některých případech až do výšky asi 3 metry. Tento strom pochází z oblasti Středomoří, vyskytuje se především na řeckém ostrově Chios. Tuto cennou pryskyřici už po staletí aplikují proti poruchám trávení (trávicí potíže) a v zájmu zdraví ústní dutiny a jater. Díky svému antioxidačnímu účinku v mnoha směrech podporuje naše zdraví, stejně může být použita i v případě zmírnění problému, který je ústředním tématem našeho článku.

Tuto pryskyřici osoby obecně dobře snášejí, avšak v některých případech může způsobit bolesti hlavy, zkažený žaludek a závratě. Abychom minimalizovali případné vedlejší účinky, je vhodné začít s co nejnižší možnou dávkou a postupně se dopracovat k té úplné.

Vitamín U

Zdravá střevní sliznice a stěny žaludku: jejich strážcem je vitamín U. Vitamín U je terminologie zavedena počátkem padesátých let dvacátého století a slouží k identifikaci sloučeniny přítomné v zelné šťávě. Navzdory názvu vitamín U není skutečným vitamínem, ale je to aminokyselina methionin. Vitamín U je k dispozici nejenom jako doplněk výživy, ale přirozeně se nachází v různých potravinách, zvláště v košťálové zelenině, jako je například zelí, brokolice, růžičková kapusta a samotná kapusta.

Vitamín U se nejčastěji doporučuje v případě léčby, kdy se projeví žaludeční vředy, ale kromě toho zlepšuje i trávení, posiluje imunitní systém, chrání před potravinovými alergiemi, snižuje hladinu cholesterolu a urychluje hojení ran. Zdá se, že může být vhodnou alternativou k výše zmíněným inhibitorům.

Mezi prospěšné vlastnosti tohoto vitamínu patří následující:

  • Pomáhá při obnově sliznice střev
  • Urychluje hojení poranění
  • Zlepšuje metabolismus tuků
  • Urychluje hojení vředů trávicího systému
  • Pomáhá při prevenci vzniku vředů

 

Jeho aplikace se doporučuje v první řadě u nadměrné produkce kyseliny, refluxu, v případě vzniku a prevence žaludečních vředů, osobám užívajícím léky na regulaci produkce žaludečních kyselin, po chirurgickém zákroku, jako doplňková léčba. I navzdory všemu může také jít o doplňkovou léčbu nebo prevenci v případě onemocnění souvisejících s poraněním nebo ztenčením sliznice střev. Kromě toho je možná jeho aplikace, jako forma doplňkové léčby, při onemocněních trávicího systému.

Konzumace potravin bohatých na vitamín U, jako jsou již výše uvedené zelí, brokolice, růžičková kapusta a klasická kapusta, se obecně považuje za bezpečnou i v období těhotenství a kojení. No i přesto o bezpečnosti tohoto vitamínu ve formě doplňku výživy v tomto období máme k dispozici málo informací. Proto se užívání těchto doplňků ženám v uvedené době nedoporučuje.

Změny životního stylu

  • Přejděte na paleo stravu s nízkým obsahem uhlohydrátů
  • Vstřebávání uhlohydrátů může vést k přemnožení bakterií, což má za následek nadýmání a zvýšený tlak na břicho, a to způsobuje kyselinový reflux.
  • Léčte nízkou hladinu žaludeční kyseliny a přemnožení bakterií
  • Na rozdíl od tradičních předpokladů kyselinový     reflux vzniká často kvůli nízké hladině kyseliny, co má za následek přemnožení bakterií.
  • Konzumujte menší porce
  • Konzumujte menší množství tuků
  • Vyhněte se poloze vleže po jídle alespoň dvě hodiny
  • Vyhýbejte se tzv. snackům před spaním
  • Noste pohodlné, volné oblečení
  • Vyhýbejte se alkoholu, kouření a potravinám, které vyvolávají tyto příznaky


Změna stravy a životního stylu
 jsou klíčové při léčbě jakýchkoliv trávicích problémů, včetně GERD. Přechod na tzv. paleo dietu s nízkým obsahem uhlohydrátů a stravování pro zdraví střev je obecně mnohem bezpečnější a účinnější než užívání antacid, jako jsou PPI.

Ve vyhledávačích se častokrát objevují výrazy jako HCl v žaludku, nadměrná tvorba žaludečních šťáv, test kyselosti žaludku, koncentrace HCl v žaludku, žaludeční šťávy, žaludeční šťávy v krku, překyselení žaludku, funkce HCl v žaludku, málo kyseliny v žaludku příznaky a podobně.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health-news/heartburn-drugs-may-increase-risk-of-death
https://www.healthline.com/health/gerd/proton-pump-inhibitors
https://chriskresser.com/the-dangers-of-proton-pump-inhibitors/comment-page-7/
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-u
https://www.healthline.com/health/mastic-gum