Máta peprná a její léčivé účinky | Mentha peperita
Máta peprná, poprvé identifikovaná v Anglii v roce 1696, je bylina běžně používaná v lékařství.1 V lékařství se používají pouze listy, které jsou často součástí farmaceutických výrobků.2
K čemu se používá: Máta peprná zvyšuje kyselost v žaludku, čímž přispívá k lepšímu trávení.3 Má mírný anestezující účinek na sliznice a gastrointestinální trakt.4 Je užitečná při léčbě průjmu, poruch zažívání, syndromu dráždivého střeva, nevolnosti, nechutenství a křečí.5 Je velice oblíbená i pro svoje protizánětlivé, antivředové a antimikrobiální účinky a je bezpečným stimulantem.6 Často tvoří součást bylinných léčiv a směsí, protože její aromatické vlastnosti je činí přijatelnějšími a lépe stravitelnými a vlastně zvyšuje asimilaci těchto směsí v těle a zároveň jejich použití pro nejdůležitější orgány těla.7
Nejzajímavější poznatky z výzkumu: Mnohé studie poukázaly na lékařskou hodnotu máty peprné. V jedné ze studií – dvojitá, slepá, randomizovaná a kontrolovaná placebem – dostávali pacienti s nevředovou dyspepsií bylinné léčivo, které se skládalo z oleje máty peprné a kmínu. Primární i sekundární analýzy naznačily, že výsledek byl lepší při použití směsi oleje máty a kmínu.8 Jiná studie zjistila, že u pacientů užívajících mátu ubyly křeče, když jim byly provedeny klystýry s bariem.9 Ukazuje se také, že máta může pomoct při odstranění žlučových kamenů. V nekontrolované studii s 31 pacienty se u 73% pacientů kameny rozpustily v případech pravidelného užívání derivativa máty.10
Bibliografie:
1. The Complete Guide to Natural Healing, International Masters Publishers, AB. ©2000, 1:16.
2. Ibid.
3. Balch, Phyllis and Balch, James. Prescription for Nutritional Healing, 3rd ed., Avery Publishing, ©2000, pg. 106.
4. Ibid.
5. Ibid.
6. Mowrey, Daniel. The Scientific Validation of Herbal Medicine, Keats Publishing, ©1986, pg. 72.
7. Mowrey, Daniel. The Scientific Validation of Herbal Medicine, Keats Publishing, ©1986, pg. 103.
8. PDR For Herbal Medicines, 3rd edition, Thompson PDR, ©2004, pg. 629.
9. Ibid.
10. Ibid.