Pomerančem proti rakovině | Citrus sinensis
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého (Citrus sinensis), často známý jako Citrus aurantium, z čeledi routovitých (Rutaceae). Pochází pravděpodobně ze subtropických oblastí Číny a Vietnamu, odkud jej španělští obchodníci v 15. století rozšířili do Evropy a následně i do Ameriky. Dnes je pomeranč jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších druhů ovoce na světě, dostupný téměř celoročně.
Nutriční složení a léčivé účinky:
Pomeranče obsahují významné množství minerálů, jako je draslík a vápník, a vitaminy A, B a C. Z hlavních účinných látek vynikají flavonoidy, limonoidy, terpeny, lutein, beta-karoteny a antokyany.
- Podpora imunity: Díky vysokému obsahu vitamínu C posilují imunitní systém a pomáhají zmírňovat příznaky revmatoidní artritidy a osteoartrózy. Vitamín C navíc podporuje vstřebávání železa, čímž nepřímo napomáhá tvorbě červených krvinek.
- Antioxidanty a prevence rakoviny: Pomeranče obsahují antioxidanty, které neutralizují volné radikály, zpomalují stárnutí pleti a snižují riziko vzniku rakoviny. Látky obsažené v pomerančové kůře, zejména terpeny, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, konečníku a prsu.
- Zdravé trávení a detoxikace:
- Díky vysokému obsahu vlákniny podporují detoxikaci střev odstraněním usazených odpadních látek.
- Zmírňují problémy se zácpou a příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS).
- B vitaminy stimulují trávení a podporují chuť k jídlu.
- Podpora kardiovaskulárního systému:
- Draslík snižuje vysoký krevní tlak.
- Hesperidin v pomerančové kůře reguluje krevní tlak a snižuje hladinu cholesterolu.
- Pomeranče podporují tvorbu kolagenu a udržují pružnost cévních stěn, což napomáhá zdravému krevnímu oběhu.
- Vápník v pomerančích posiluje kosti, zuby a srdeční sval.
- Další účinky:
- Beta-cryptoxanthin působí proti rakovině plic.
- Lutein chrání zrak a podporuje zdraví očí.
- Beta-karoten má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové účinky.
- Pomoc při žaludečních vředech: Šťáva z pomerančů může pomoci zničit bakterii Helicobacter pylori, která je častou příčinou žaludečních vředů.
Vědecké poznatky:
Francouzské studie ukázaly, že hesperidin obsažený v pomerančové kůře dokáže snížit krevní tlak a zlepšit pružnost cévních stěn. Přírodní pomerančový džus byl prokazatelně účinnější než samotné hesperidinové kapsle.
Použití:
Pomeranče jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotované nebo lisované na šťávu. Kůra je zdrojem pektinu a esenciálních olejů, které se používají v potravinářství, kosmetice a léčitelství.
Pomerančová šťáva pomáhá při vysokém krevním tlaku, artritidě a žaludečních vředech a díky antioxidatním látkám napomáhá prevenci rakoviny a podporuje zdraví očí i detoxikaci střev.
Bibliografie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pomeranč
- Fong CH, Hasegawa S, Herman Z, Ou P. Limonoid glucosides in commercial citrus juices. J Food Sci 1990;54:1505–6.
- Galati EM, Monforte MT, Kirjavainen S, et al. Biological effects of hesperidin, a citrus flavonoid. (Note I): antiinflammatory and analgesic activity. Farmaco 1994 Nov;40(11):709-12. 1994. PMID:13070.
- Aschoff JK, Kaufmann S, Kalkan O, Neidhart S, Carle R, Schweiggert RM (2015). „In Vitro Bioaccessibility of Carotenoids, Flavonoids, and Vitamin C from Differently Processed Oranges and Orange Juices [Citrus sinensis (L.) Osbeck]„. J Agric Food Chem. in press, Jan 8: 578–87.
- Simon JA, Hudes ES, Perez-Perez GI. Relation of serum ascorbic acid to Helicobacter pylori serology in US adults: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. J Am Coll Nutr. Aug;22(4):283-9. 2003. PMID:12897042.
- Perez-Cacho PR, Rouseff RL (2008). „Fresh squeezed orange juice odor: a review„. Crit Rev Food Sci Nutr 48 (7): 681–95.
- Charleux JL. Beta-carotene, vitamin C, and vitamin E: the protective micronutrients. Nutr Rev 1996;54:S109–14.
- Kurowska EM, Manthey JA. Hypolipidemic effects and absorption of citrus polymethoxylated flavones in hamsters with diet-induced hypercholesterolemia. J Agric Food Chem. 2004 May 19;52(10):2879-86. 2004. PMID:15137829.
- Kurowska EM, Hasegawa S, Manners GD. Regulation of apo B production in HepG2 cells by citrus limonoids. In: Berhow EM, Hasegawa S, Manners GD, eds. Citrus limonoids: functional chemicals in agriculture and foods. Washington, DC: American Chemical Society, 2000:175–84. (ACS Symposium Series 758.)
- Rapisarda P, Tomaino A, Lo Cascio R, et al. Antioxidant effectiveness as influenced by phenolic content of fresh orange juices. J Agric Food Chem 1999 Nov;47(11):4718-23. 1999. PMID:13080.
- Sinclair, Walton B.; Bartholomew, E.T. and Raamsey, R. C. (1945). „Analysis of the organic acids of orange juice„. Plant Physiology 20 (1): 3–18.
Tuto bylinku naleznete i v našich produktech Clean Inside, Slim Tea.