Co způsobuje reflux? | Příznaky a léčba přírodními metodami

Jedná s o civilizační onemocnění, které je stále častější a může postihnout kohokoliv. Pokud však známe příčiny, které ho vyvolávají a první příznaky, s velkou šancí můžeme předejít vážnějším problémům v souvislosti s onemocněním, stejně také k léčbě delší dobu přetrvávajícího refluxu je možnost – navíc přírodními metodami.

Pálí vás často žáha? Cítíte bolest v oblasti hltanu a kyselou pachuť v ústech? Pokud se tyto příznaky objeví najednou nebo střídavě, je téměř jisté, že nás trápí reflux.

Onemocnění s odborným názvem gastroesophagealis, ve zkratce GERD (gastroenzofageální reflux) – doprovází velmi nepříjemné příznaky. Mnozí mají tendenci si ho zaměnit s jednoduchým pálením žáhy, ačkoliv anamnéza je mnohem složitější a stejně tak se může stát, že reflux příznaky ani nevšimneme, je prakticky bez příznaků.

Vznik refluxu může mít několik důvodů a většinou ho vyvolává nesprávné stravování, takže v určitém slova smyslu za něj můžeme poděkovat sami sobě.

Co je reflux? Proč vzniká?

Když žaludeční šťávy vstupují do jícnu, obvykle stékají zpět s nějakým nestráveným jídlem (slovo reflux ve skutečnosti znamená tok zpět) ze žaludku nebo dvanácterníku, vytváří se skutečný reflux, který je často doprovázen zánětem hltanu. To má obvykle za následek silný pocit pálení, který se týká nejenom části jícnu za hrudní kostí, ale velmi často i krku. Může to být znásobeno dalším nepříjemným příznakem, kyselým říháním. Onemocnění gastroenzofageální reflux (GERD) se diagnostikuje, pokud se kyselý reflux vyskytuje více než dvakrát týdně.

Živiny se mohou dostat zpět do jícnu z několika důvodů, jejich poměr závisí na tom, kolik jsme toho snědli nebo vypili. To samo o sobě není onemocněním, pokud se však tento stav objevuje často a trvá delší dobu, hovoříme už o chronickém stavu. V podstatě neexistuje člověk, který by nepocítil pálení žáhy a pálení žaludeční kyseliny v ústech. Pokud se bavíme o refluxu, jedná se o časté onemocnění, v podstatě civilizační onemocnění, které se týká minimálně 10 – 20 procent populace. Zároveň je ale zajímavé, že u obyvatel Asie je mnohem méně častý a v mnoha etnických skupinách je téměř neznámý.

Příznaky refluxu

Jak jsme již uvedli, onemocnění může být bez příznaků, ale ne vůbec běžné. Mnohem častěji se objevují těžkosti, které se navíc objevují společně – můžeme říci, že pacienti trpící refluxem zpozorovali časem všechny příznaky. Těmi jsou například pálivý pocit, často doprovázený silnou bolestí, projevující se v jícnu, v oblasti za hrudní kostí nebo přímo v krku. Stejně typickým příznakem, i když méně častým, je nutkání na zvracení smíchané s kyselinou, který může způsobit zvracení, podráždění ústní dutiny a nepříjemný zápach úst. Může se objevit Nadýmání, krvavá stolice nebo zvracení krve. Říhání, problémy s polykáním, nepřestávající škytavka. Nevolnost, bezdůvodné hubnutí. Dušnost, suchý kašel, chrapot, nebo chronické bolesti v krku.

Pokud se tyto příznaky projevují pravidelně každý den, snižuje se i kvalita života.

Podívejme se podrobněji, jaké jsou nejčastější příznaky refluxu:

  • Pálivý pocit objevující se pod hrudní kostí, který ve vážnějších případech může vyzařovat až pod lopatku nebo až směrem k uším.
  • Pálivý, škrábavý pocit v jícnu a/anebo v krku.
  • Kyselinová tekutina se zbytky nestrávené potravy nebo bez nich, posouvající se nazpět.
  • Aceton v dechu.

Jak se tento stav stává chronickým a těžkosti se projevují stále častěji, může se stát, že pacienta potrápí i několikrát denně.

Pravidelně se stává, že ráno po probuzení přímo “šleháme” plameny, potom tento pocit zmizí, aby se po konzumaci jídla opět přihlásil. Velmi často se projevuje i v noci, nějakou dobu po tom, co jsme si lehli – podle pozorování v době mezi půlnocí a třetí hodinou ranní, a proto se doporučuje, aby pacienti trpící refluxem 3-4 hodiny před spaním nejedli. Riziko refluxu zvyšuje pohyb vykonávaný bezprostředně po jídle, k tomu stačí několikrát se předklonit s plným žaludkem, ale zpětný posun žaludeční kyseliny může vyvolat i zavazování tkaniček na obuvi.

Nepřímé příznaky

Může se stát, že toto onemocnění výše uvedené příznaky sice nevykazuje, avšak existuje několik varovných signálů, které mohou poukazovat na jeho přítomnost nebo možnost vzniku:

  • těžkosti s polykáním,
  • pocit “knedlíku” v krku,
  • chronické trávicí těžkosti,
  • časté nadýmání,
  • častá nevolnost,
  • chronický chrapot,
  • bezdůvodné záchvaty kašle,
  • opakovaná škytavka,
  • astma,
  • chronický zánět nosohltanu,
  • bezdůvodná ztráta hmotnosti,
  • neustálá únava, skleslost,
  • bolesti hrudníku podobné příznakům infarktu,
  • častý zánět středního ucha,
  • bezdůvodný zánět a bolest v krku,
  • těžkosti s dýcháním,
  • poruchy spánku.

Vážné následky

Chronický reflux jícnu je doprovázen přibližně u jedné třetiny postižených přítomností vředů, resp. zúženým jícnem. Naproti tomu, necelá 5% šance je na to, že onemocnění nezpůsobí žádné organické poškození. Čím delší dobu tento stav trvá, tím vyšší je šance na ještě vážnější následky.

Co bychom neměli jíst?

Podle jednoho polského výzkumu, provedeného za účasti 513 respondentů, se GERD reflux vyskytuje ve větší míře u těch, kteří častěji konzumovali mastná, smažená, kyselá nebo kořeněná jídla, resp. pravidelně pili mátový čaj. Podle vědců stejně tak zvyšuje riziko i stravování 1-2 krát denně a pozdní konzumace večeře, považovaná za hlavní jídlo. Další podrobnosti ohledně tohoto výzkumu je možné si přečíst v odborném časopisu Gastroenterology Review.

Vznik refluxu ovlivňuje i nesprávná výživa

Příčiny vzniku refluxu

K vzniku refluxu kromě nesprávného stravování přispívají i fyzické deformace (např. následkem nehody), problémy s orgány, hormonální poruchy a dlouhodobé užívání léků.

Užívání léků se týká hlavně přípravků s obsahem steroidů, jako i léků na uklidnění. Uvolní dolní část jícnu, následkem čeho se žaludeční tekutiny snadněji posunou nazpět. I přesto je možné problém hledat nejenom v tomto, protože tento stav mohou vyvolat třeba i příliš těsné šaty, jako i pohyb s úklonem vykonávaný s plným žaludkem. To platí i v tom případě, pokud si po vydatném jídle ihned lehneme. Z fyziologického hlediska se všechno odvíjí od toho, že spodní část jícnu, spojená s žaludkem, se přiměřeně nezavře nebo se kvůli tlaku na břišní část otevře. V obou případech je následkem toho, že spolknutá, ještě nestrávená potrava, vlastně její část, resp. žaludeční tekutiny a žaludeční kyselina se dostanou do jícnu.

Střevní flóra a reflux

Mezi stavem střevní flóry a tím i činností imunitního systému a refluxem může být určitá souvislost. Při vzniku chronického refluxu hraje významnou roli strava s nízkým obsahem vlákniny, bohatá na přídavné látky, sycené nápoje, alkohol a ve většině případů konzumace potravin způsobujících zvýšenou tvorbu žaludeční kyseliny. Stejně tak vyvolávající příčinou může být i přejídání. To vše přispívá k narušení rovnováhy střevní flóry, co má za následek oslabení imunitního systému. Je to z toho důvodu,že 70-80% imunobuněk se nachází v tlustém střevu, takže pokud se v střevní flóře přemnoží škodlivé organismy, imunitní systém není schopen optimálně fungovat. A ještě něco: prospěšné bakterie střevní flóry se podílí i na tvorbě vitaminů a trávicích enzymů, takže pokud se jejich počet sníží, trávení se stává nedostatečným, co má zase vliv na to, že se příznaky refluxu zhoršují.

Může se objevit tzv. žlučníkový, v tomto případě se žluč dostává z dvanácterníku do jícnu, odtud až po hltan. Důvodem je oslabení, resp. nedostatečné uzavření dolního otvoru žaludku (lek. pylorus).

Riziko refluxu zvyšuje nadváha, pokud však už vznikne, může způsobit hubnutí. Hlavně však proto, že doslova zažene chuť do jídla. Typicky se objevuje v posledním trimestru gravidity, dobrou zprávou však je, že po porodu příznaky většinou zmizí. Tento stav během těhotenství se připisuje hlavně silné “hormonální bouřce”, ale často může být následkem polohy plodu nebo jeho pohybů.

Jaké má následky?

Neustále se pohybující žaludeční kyselina způsobuje podráždění, co může dlouhodobě vést ke vzniku různých vředů a krvácení v horní části žaludku, v jícnu a v krku nebo i v ústní dutině. Pokud se to včas nebude léčit, může to být zdrojem vážných infekcí. Může způsobit problémy s plícemi, protože žaludeční kyselina posouvající se zpět – třeba i vlivem podráždění způsobeného kašlem – se může vinou nesprávně uzavřeného jícnu dostat i do plic. V mnoha případech stačí i kyselinové výpary v ústní dutině k tomu, abychom jejich vdechnutím způsobili poškození dýchacích cest. Asi nejméně pozornosti věnujeme tomu, že neustálá přítomnost kyseliny může významně poškodit zubní sklovinu, následkem čeho i způsobit zubní kazy. Proto je velmi důležité to, aby si pacient s refluxem čistil zuby častěji a vyplachoval ústní dutinu, podle možnosti ústní vodou s dezinfekčním účinkem.

Jednou z nejzávažnějších forem refluxu je tzv. Barrettův jícen. Naštěstí jde o velmi vzácné onemocnění, které v podstatě změní sliznici jícnu tak, že původní sliznici nahradí “napodobeninou” sliznice žaludku. Tento proces je možné v prvním stadiu ještě odvrátit, pokud se však zanedbá, zvyšuje riziko vzniku nádorů na postižených místech.

Vyšetření

Samodiagnostika se zdá být jednoduchá, ale nedoporučuje se, protože příznaky refluxu mohou naznačovat jiná onemocnění – např. nádory. Toto může vyloučit testování protonové pumpy na potlačení žaludeční kyseliny. Pokud během několika týdnů neprojeví své účinky, jsou potřebná další vyšetření. Lékař může provést gastroskopii, jako i 24 hodinové monitorování, během kterého se zavede do jícnu sonda. Ani jedno z nich není právě příjemným vyšetřením, avšak v každém případě se vyplatí je absolvovat, aby byly vyloučeny možnosti dalších onemocnění.

Léčba refluxu

Jako v případě každého onemocnění, i při refluxu je nejlepší léčbou prevence. Existuje několik pravidel, které je možné použít nejenom v rámci prevence, ale i léčby, v závislosti na stavu pacienta a případné závažnosti anamnézy. V případě nadváhy – problémy může způsobovat hlavně břišní tuk – začněme co nejdříve s dietou, kterou je vhodné doplnit o detoxikační kúru a kúru na očistu střev. Očista střev je důležitá, protože po vyčištění střevního traktu se zlepší vstřebávání živin a zároveň i vyprazdňování.

Mnozí automaticky hledají léky na toto onemocnění a sáhnou po přípravcích na neutralizaci kyseliny, které sice pomáhají, ale neodstraní příčinu vyvolávající onemocnění. Navíc mohou potlačit vážnější příznaky, se kterými by bylo nutné se v každém případě zabývat. Proto je při objevení refluxu důležité co nejdříve navštívit odborného lékaře, který rozhodne o léčbě medikamenty a předepíše léky na snížení tvorby kyseliny, inhibitory protonové pumpy. V případě potřeby doporučí operaci, např. v případě poleptání jícnu. Účinek léků můžeme zlepšit správným cvičením, jedním z nejlepších je jóga, kterou doporučuje jedna americká studie.

Dieta při refluxu

V první řade se doporučuje zdravá strava. Pokud nás trápí reflux dieta nezaškodí.

Vyhýbejme se potravinám s obsahem přídavných látek, hlavně polotovarům a hotovým jídlům, protože narušují rovnováhu střevní flóry, a žaludek a střeva se tak stávají citlivými.

Stejně tak se vyhýbejme i kouření, protože vdechnutý nikotin a dehet silně dráždí jícen a vyvolávají silný kašel a škytavku. Nekonzumujme potraviny a nápoje, které dráždí sliznici. Těmi jsou alkohol, obzvláště červené víno, také pepř, česnek, čerstvá cibule a jiná kořeněná jídla. Nedoporučuje se ani čokoláda, citrusové plody, káva a nápoje bez kofeinu, včetně čaje a sody, máta a rajčata.

Je sice pravda, že pálivá paprika je silný antioxidant, avšak pokud máme příznaky refluxu, přijímejme pouze malé dávky.

Vyhýbejme se citrusovým plodům, rajčatům a čokoládě. Stejně to platí i pro potraviny připravené z mouky, cukru, mastná jídla a jídla s octem, protože se mohou podílet na zvýšené tvorbě kyselin. Je velmi důležité držet se pravidla málo, ale často. Stravujme se 4 – 5 krát denně v malých dávkách, přijímejme hodně tekutin, 2,5 – 3 litry vody denně. Každé sousto důkladně rozžvýkejme, dopřejme si na jídlo čas a nejezme ve spěchu, protože trávení začíná v ústní dutině, slinami. Pokud tento důležitý krok přeskočíme, s velkou pravděpodobností může přijatá potrava způsobit problémy.

Vláknina není pouze důležitým prvkem kúry na očistu střeva, stejně tak je účinná i v případě, pokud nás trápí nadýmání a zácpa.

Přírodní řešení

Vynikajícím protilékem refluxu je jablečný ocet a jablečné víno. Na první pohled se mohou jevit jako příliš kyselé (kyselinotvorné), ale vyrovnávají pH hodnotu trávicího systému, čímž se snižuje pravděpodobnost nadměrné produkce žaludeční kyseliny. To platí i v případě mandlí, bohatých na vápník, jako i na jiné druhy peckovitého ovoce – ovšem dávejme pozor na dávkování, protože mají velmi vysoký obsah kalorií. Příznaky refluxu mohou zmírnit i celozrnné obiloviny a neloupaná rýže. Mohou zklidnit podrážděnou sliznici a pomáhají předcházet zánětům, které vlivem refluxu sílí, resp. při jejich léčbě. Na zmírnění nepříjemných příznaků způsobených refluxem lze úspěšně aplikovat odvar z ibišku lékařského a jitrocele. Postačí 1 – 2 kávové lžičky do hrnečku horké vody, a pomalu po malých doušcích ještě vlažné vypít. I když může mléko dočasně snížit žaludeční kyseliny, jeho živiny, obzvlášť tuky, stimulují žaludek, aby produkoval ještě více kyseliny. Přesto, že mléko není každopádně vhodným lékem na pálení žáhy, je bohatým zdrojem vápníku pro stavbu kostí. Pití vody může přinést jistou úlevu: zvyšuje pH žaludku, ředí kyseliny a smývá je ze stěn hltanu – takže je několik dobrých důvodů k tomu, abychom obecně pili vodu a zůstali hydratovaní.

Zhrnutí:

V případě opakovaného pálení žáhy nebo kyselého refluxu, či jiných příznaků, vyzkoušejme následující: Jezme pohodlně a pomalu. Vyhýbejme se některým jídlům. Nepijme sycené nápoje. Nelehejte si hned po jídle. Nevykonávejme rychlé pohyby. Ležme na vyšším polštáři. Zhubněte, pokud se to doporučuje. Přestaňme kouřit.

Profesionální řešení

Vláknina Clean Inside, aplikovaná samostatně nebo v rámci kúry na očistu střeva, může zmírnit těžkosti způsobené refluxem a absorbuje kyselinu, která se tak nedostane zpět do jícnu a společně s vlákninou se z organismu vyloučí.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734640/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962685/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223119/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4133436/ 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gastroezofage%C3%A1ln%C3%AD_reflux