Jaké jsou příznaky cukrovky? Na co je potřebné dávat pozor v případě cukrovky?
V poslední době často slyšíme a čteme o tématu cukrovka (diabetes). Přesto si mnozí z nás neuvědomují, jaké jsou její projevy a význam.
Doporučuje se blíže se obeznámit se vším, co souvisí s cukrovkou a jejími příznaky vzhledem k tomu, že zanedbání léčby může vyvolat závažné stavy.
Co je cukrovka?
Cukrovka je onemocnění, které je způsobeno nedostatkem hormonu zvaného inzulín anebo poruchou jeho tvorby, který je produkovaný podžaludeční žlázou (pankreatem). Diabetes mellitus, rovněž známý jako cukrovka, ve skutečnosti znamená, že organismus nedokáže zužitkovat přijatou glukózu.
Pokud v organismu chybí hormon zvaný inzulín (úplný nedostatek inzulínu), nastávají poruchy činnosti. Při cukrovce tohoto typu nepracují správně ostrůvky v tkáni pankreatu, které produkují inzulín. Avšak v případě, že cukrovku zapříčiňuje jednoduchá necitlivost na inzulín (relativní nedostatek inzulínu), pak organismus pociťuje jen jeho nedostatek. Důsledek je však v obou případech stejný – vzniká cukrovka.
V obou případech je potřebné věnovat zvýšenou pozornost stravování, trávení a očistě organismu. Buňky v organismu nejsou schopny bez inzulínu přijímat glukózu, zejména když jde o oba případy cukrovky.
Co je to glukóza? V čem se nachází?
Glukóza je monosacharid, který představuje důležitou součást biologických procesů. Pro buňky je to zdroj energie. V přírodě se nachází výlučně jen jako D-glukóza.
Glukózu známe i jako hroznový cukr. Název hroznový cukr dostala proto, neboť se nachází v hroznu, ale glukózu lze najít i v jiném ovoci. Průmyslově se vyrábí ze škrobu kyselou anebo enzymatickou hydrolýzou (například z kukuřičného nebo bramborového škrobu). Glukóza vznikající při hydrolýze bramborového škrobu dostala název bramborový cukr.
Glukózou je v podstatě i krevní cukr. Nalačno je koncentrace glukózy v krvi 5,5 mmol/l, (v uhlohydrátech je běžná hodnota pod 100 ml). Organismus bohatý na uhlohydráty) rozkládá je po najedení na 8 mmol/l glukózy během trávení. Důsledkem nedostatku inzulínu se v krvi a v moči vytváří abnormální množství cukru. Způsobuje to různé problémy a anomálie. V případě vzniku cukrovky je potřebné věnovat zvýšenou pozornost udržení správné hladiny cukru v krvi, protože oba typy cukrovky mohou vést ke komplikacím, při kterých dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi způsobuje zvýšenou zátěž na žíly a nervy.
Jaké jsou příznaky u lidí trpících cukrovkou?
Příznaky cukrovky jsou mezi jinými únava, poruchy vidění, zvýšená žízeň, ztráta váhy, časté močení, mohou se objevit i opakující se kvasinkové infekce. Později se může vyskytnout svědění pokožky, zrychlený srdeční tep, bledost, nervozita, zimnice, zvracení, podlamování kolen, vlčí hlad, anebo poruchy koncentrace.
V pokročilém stádiu cukrovky se mohou vyskytnout závratě, poruchy řeči, zraku, poruchy koordinace, ochrnutí, halucinace, epilepsie, záchvaty paniky. Ve velmi vážných případech může pacient upadnout do kómatu.
Hladinu cukru v krvi se doporučuje kontrolovat jednou za půl roku, i v případě, že jsme zdraví. Je velmi důležité, aby se cukrovka zjistila co nejdříve. Pravidelná kontrola se doporučuje hlavně v případech, kdy je předpoklad i jiných rizikových faktorů, jako jsou například vysoký krevní tlak, nadváha, jiné metabolické poruchy anebo nemoci oběhové soustavy. Riziko může zvyšovat i kouření a častá konzumace alkoholu.
Na co je potřebné dávat pozor v případě cukrovky?
Projevy cukrovky se při správné dietě v mnoha případech zlepší, ale často (u každého 5. diabetika) je spolu s dietou potřebná současně i medikamentózní léčba.
Samozřejmostí je vyhýbat se konzumaci slazených potravin a nápojů. Při cukrovce se jako prevence proti častým poruchám trávení doporučuje pravidelná očista organismu. Dnes je už naštěstí obecně známo, jak je důležité zbavit organismus toxických látek. Avšak málokdo ví, že cukrovka často souvisí se střevními problémy, onemocněním střev, v některých případech až se závažnými nemocemi tlustého střeva. V případě cukrovky je potřebné věnovat zvýšenou pozornost zdraví střev, udržování zdravé střevní flóry a především očistě tlustého střeva.
Při cukrovce je důležité pravidelně sledovat hladinu cukru v krvi, abychom věděli, kdy organismus potřebuje energii a živiny. Významnou roli hraje také kvalita přijaté potravy. Pravidelným měřením získáme zkušenosti, které potraviny a v jaké hodnotě zvyšují hladinu cukru v krvi.
Jak můžeme při cukrovce přispět ke zlepšení trávení?
U cukrovky se jedná o metabolické onemocnění organismu. Ke zlepšení metabolismu můžeme přispět třemi způsoby.
V první řadě musíme zbavit střeva škodlivých toxických látek nahromaděných za dlouhá léta. Za druhé musíme přispět ke zlepšení trávení příjmem vlákniny, a dále normalizací metabolismu. V třetí řadě je potřebné dbát na rovnováhu střevní mikroflóry. Je důležité, abychom organismu dodali prospěšné střevní bakterie, a to příjmem probiotik. Probiotika jsou bakterie, které vážou volné radikály produkované škodlivými střevními bakteriemi. Řadě onemocnění můžeme předejít, pokud organismu pravidelně dodáváme prospěšné bakterie. Vzhledem k tomu, že při cukrovce je zvýšené riziko vzniku různých žaludečních a střevních onemocnění, doporučuje se v pravidelných intervalech opakovat očistnou a výživnou kúru.
Jaká očistná a výživná kúra je potřebná v případě cukrovky?
Vzhledem k tomu, že v případě cukrovky má velký význam detoxikace, očista střev a doplnění prospěšných bakterií, je potřebné užívat takový doplněk stravy, který poskytuje úplný rozsah komplexního programu pro řešení problému.
NaturalSwiss program na očistu střev je šetrný a efektivní program na očistu střev. NaturalSwiss program na očistu střev je vhodný na užití i při cukrovce, proto se tento výrobek na očistu střev doporučuje nejčastěji. NaturalSwiss program na očistu střev obsahuje Parasic kapsle, které garantují i vyhubení Parazitů. Výrazně přispívá ke zdraví organismu a k optimalizaci imunitního systému, což je v případě cukrovky velmi potřebné.
Na detoxikaci je nejvhodnější NaturalSwiss Detoxikační program, který z organismu odstraní všechny toxické látky. Takto posílí imunitní systém, a zároveň pozitivně ovlivňuje průběh trávicích procesů.
Většina programů na očistu střev a detoxikaci nezahrnuje velmi důležitý krok, během kterého se probiotiky obnovuje rovnováha střevní flóry. Přitom z hlediska trávení je i toto přinejmenším stejně důležité, jako je už uvedený proces detoxikace a očisty střev. Tomu pomáhá Swiss Probiotix probiotikum, které nahrazuje chybějící prospěšné bakterie, a tím přispívá ke správnému trávení.
Produkty NaturalSwiss jsou zcela bezpečné i při cukrovce. Pokud užíváte léky, je potřebné dodržet přibližně dvouhodinový časový rozdíl mezi užitím produktů NaturalSwiss a užitím léků.