Pampeliška lékařská: stará se o zdraví jater, ale dokáže i víc
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) – známá také jako smetánka lékařská, mléč, pampeliška, pampeliška luční, pumpelica, žabí mléč, žlutý mléč, majik – je mnohými považována za nepotřebný, nepříjemný plevel, kterého se rádi zbavují, ačkoli se může pochlubit celou řadou léčivých účinků. Obzvláště by se daly zdůraznit její detoxikační a játra chránící (hepatoprotektivní) vlastnosti.
Existuje velké množství stavů, které může pampeliška pozitivně ovlivnit. Je to mimořádně užitečná léčivá rostlina, která může také pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu. Ukážeme vám, na co všechno je dobrá.
Rostlinné přípravky nebo léky na ochranu jater, obsahují různé účinné látky, jako jsou například fenoly, kumariny, lignany, terpenoidy, karotenoidy, glykosidy, flavonoidy, organické kyseliny, alkaloidy a xanteny. Mnoho fytomolekul má hepatoprotektivní vlastnosti, jednou z nich je Taraxacum officinale. Z těchto sloučenin jsou luteolin a kyselina cichoriová antioxidanty a mají při prevenci zánětů různé úkoly. Není tomu jinak, ani pokud se jedná o žlutý mléč.
Co obsahuje?
Majik (anglicky dandelion) je k dispozici nejenom na jaře, ale v podstatě během celého roku, protože je dostupný v prodejnách v sušené formě. Pokud je rostlina čerstvá, z jejích listů se dá připravit vynikající salát nebo omáčka, zatímco její květ je vynikající základní přísadou do marmelád. Z kořenů rostliny se vyrábí náhrada kávy, kterou si můžeme vyrobit sami tak, že kořeny vysušíme v troubě a následně nahrubo nameleme. Kromě toho, že je prvotřídním zdrojem vlákniny, obsahuje Taraxacum officinale celou řadu různých vitaminů: vitaminy A, B, C, D a K, kromě toho je mimořádným zdrojem vápníku. Dále obsahuje zinek, hořčík a mangan, křemík i železo. Stejně je bohatý na inulin, prebiotika, která slouží jako živina pro probiotické střevní bakterie a také hořké látky, které zvyšují účinnost trávení. Tyto hořké látky pozitivně ovlivňují především trávicí systém a játra. Mezi ně lze zařadit germakranolid a eudesmanolid. Zelené části pampelišky jsou dobrým zdrojem vápníku a vitaminu K – oba dva pomáhají předcházet úbytku kostní hmoty. Listy rostliny mají močopudný účinek.
Jaké účinky má pampeliška?
Pampeliška lékařská obsahuje triperteny, díky kterým disponuje protizánětlivými, dokonce i antibiotickými účinky. Protože zabraňuje zánětům, může se účinně použít při problémech s játry (cirhóza, zánět jater, hepatitida), resp. pokud nás trápí žlučové kameny. Má pozoruhodnou schopnost zvýšit funkci jater a podpořit tok žluči. Je vhodná jako pomoc při detoxikaci jater, zatímco její listy podporují činnost ledvin. Pomáhá zvyšovat činnost imunitního systému. Také se prokázalo, že u potkanů chrání před akutní pankreatitidou vyvolanou cholecystokinin oktapeptidem.
Usnadňuje trávení
Mléč zvyšuje funkci trávicích žláz a svalů trávicího systému. Díky objemovému krmivu usnadňuje vyprazdňování stolice, zatímco svým mírným laxativním účinkem dokáže předcházet zácpě. Další pozitivní vlastností vláknin je, že hrají prvořadou roli v očistě střev, čím podporují odstranění toxických látek usazených ve střevním traktu. Zvyšují peristaltiku střev, co rovněž pomáhá předcházet zácpě. Ukázalo se, že léčba extraktem z kořene pampelišky lékařské ovlivňuje rakovinu slinivky indukcí apoptózy (programovaná smrt buněk) a autofágie (sebepojídání buněk) nádorových buněk. [1] v tkáních orgánů. Mnoho výzkumů in vitro (ve zkumavkách) prokázalo, že pampeliška účinně snižuje růst rakovinných buněk v tkáních různých orgánů. Na vyvození závěrů o její účinnosti při prevenci nebo léčbě rakoviny u lidí je nutný další výzkum.
Proti virům a bakteriím
Některé výzkumy naznačují, že rostlina může mít antimikrobiální a antivirové vlastnosti, které mohou organismu pomoci v boji proti infekcím. Podle několika výzkumů ve zkumavkách extrakt z pampelišky lékařské výrazně snížil schopnost reprodukce virů a chrání organismus před různými škodlivými bakteriemi. [2]
Chrání játra
Účinek dandelionu na ochranu jater je neuvěřitelný. Vědci zkoumali hepatoprotektivní aktivitu vodního extraktu z listů pampelišky proti poškození jater vyvolaným chloridem uhličitým. V rámci studie se albínským potkanům podával tetrachlormethan, jako látka poškozující játra, následně se studovaly biochemické parametry k vyhodnocení hepatoprotektivní aktivity vodního extraktu z listů pampelišky. Výsledky ukázaly, že markery séra ve vzorcích krve krys byly významně snížené, co naznačuje účinek extraktu na obnovení normální funkční kapacity hepatocytů (jaterních buněk). [3] Během výzkumů se také prokázalo, že u myší, u kterých byl uměle vyvolán zápal plic, byl zaznamenán výrazný pokles zápalu plic u zvířat, které dostaly pampelišky. [4]
Snižuje hladinu cukru v krvi
Kyselina cichoriová a kyselina chlorogenová jsou dvě bioaktivní sloučeniny v rostlině. Nacházejí se ve všech částech rostliny, mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulin. Pokusy in vitro (ve zkumavkách) a na zvířatech ukazují, že tyto sloučeniny mohou ovlivnit pankreas (slinivku), zlepšit sekreci pankreatického inzulinu a zároveň zlepšovat absorpci glukózy (cukru) do svalové tkáně. V některých pokusech na zvířatech kyselina cichoriová a kyselina chlorogenová omezily trávení potravin obsahujících škrob a uhlohydráty, co může také přispět k schopnosti pampelišek snížit hladinu cukru v krvi. [5] I přesto, že výsledky z těchto ranních studií jsou povzbuzující, je nutný další výzkum, aby se zjistilo, zda mají pampelišky u lidí stejné účinky.
Snižuje krevní tlak
Někteří tvrdí, že pampelišky mohou snížit krevní tlak, ale důkazy na podporu tohoto tvrzení jsou omezené. V tradiční medicíně zaměřené na léčivé rostliny se pampeliška používá jako diuretikum, zatímco v západní medicíně se k odstranění nahromaděné přebytečné tekutiny v organismu používají diuretika, léky k tomuto účelu, co může vést k nízkému krevnímu tlaku. Pampeliška obsahuje draslík, minerální látka spojená s nižším krevním tlakem u těch, kteří měli dříve vysoké hladiny draslíku, takže pampelišky mohou mít nepřímý vliv na krevní tlak právě kvůli obsahu draslíku. [6]
Pomáhá hubnout
Podle domněnek některých vědců, může schopnost pampelišky zlepšovat metabolismus uhlohydrátů a snižovat absorpci tuků vést k úbytku hmotnosti. To však musí být dokázáno i vědecky. [7.] Další studie na obézních myších odhalila, že, kyselina chlorogenová, sloučenina nacházející se v pampelišce, může snižovat tělesnou hmotnost a hladinu některých hormonů chránících tuk. [8]
Proti toxinům
Hepatotoxické látky, které vdechnutím nebo požitím způsobují poruchu funkce jater, jako například acetaminofen, chlorid kademnatý, ethanol, tetrachlormethan, drogy a alkohol, celosvětově významně zvyšují počet pacientů s onemocněním jater. Rostliny, které se používají v tradiční medicíně vyžadují další výzkum z etno-farmakologického hlediska, protože onemocnění jater zůstává nadále vážným zdravotním problémem. Indiáni používali různé léčivé rostliny jako lék na játra už dávno. Pampelišku identifikovali i jako potenciální terapeutickou látku v případě léčby hepatitidy, ať už chemicky vyvolané nebo virové. Významné zlepšení bylo pozorováno i u potkanů s jaterní fibrózou. Další studie z roku 2002 souhlasila s tím, že v případě steatózy může být suplementace pampelišky prospěšná pro metabolismus lipidů.
Jaké má vedlejší účinky?
Pampeliška má nízkou toxicitu a pro většinu lidí je pravděpodobně bezpečná. Rostlina může způsobit alergické reakce, zejména u osob které jsou alergické na příbuzné rostliny, jako je například ambrozie. Kontaktní dermatitida se může vyskytnout i u osob s citlivou pokožkou. Tato léčivá rostlina může nepříznivě působit na některé léky, zejména na některá diuretika a antibiotika.
Zdroje:
https://academicjournals.org/journal/JMPR/article-full-text-pdf/9F32DD724927
https://academicjournals.org/journal/JMPR/article-abstract/9F32DD724927
https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pampeli%C5%A1ka
1. https://journals.lww.com/pancreasjournal/Abstract/2012/10000/Selective_Induction_of_Apoptosis_and_Autophagy.8.aspx
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644491/
3. https://academicjournals.org/journal/JMPR/article-abstract/9F32DD724927
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25861954/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26039623/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4746997/
8. https://www.researchgate.net/publication/40907174_improves_lipid_metabolism_in_high-fat_diet-induced-obese_mice