Nejlepší dieta v roce 2022, nejúčinnější typy příštího roku

Pokud hledáme něco na téma nejlepší dieta na hubnutí, nebo se prostě chceme jenom zdravě stravovat, s mimořádným ohledem na aktuální virové období, je  tady top 5+1 dieta, které budou v roce 2022 zaručeně nejvyhledávanější.

Zde je několik nejlepších diet, které budou v roce 2022 na výsluní.

Co očekávat v příštím roce? První a nejdůležitější linií, která je dominantní mezi všemi, údajně nejlepšími dietami, je zachování zdraví. Není to náhoda, protože účinky epidemie koronaviru jsme zatím stále nepřekonali. Vzhledem k tomu, že „domácí vězení“ prozatím (zatím?) skončilo, máme příležitost zbavit se mnoha kilogramů navíc, které se s neuvěřitelnou lehkostí nahromadily během období karantény. Není nutné hledat ve vyhledávačích různé stránky na téma Rychlá dieta na 5 dní, Nejúčinnější dieta na světě, Nejlepší dieta na hubnutí, Nejlepší dieta na rychle hubnutí, Rychlá 7 denní dieta, Osvědčená dieta, Rychlá dieta na týden, která keto dieta je nejlepší, nejlepší krabičková dieta, nejlepší dieta na světě,  nejlepší dieta bez jojo efektu, diety, redukční dieta, nejlepší keto dieta,  či mnohé jiné. V pokračování tohoto článku se zaměříme na oblíbené téma většiny z nás, a to je dietní strava, druhy diet,  jak zhubnout, jídla na hubnutí a další trendy na ochranu zdraví.

1. POSÍLENÍ IMUNITY

COVID zůstává samozřejmě i nadále jedním z nejdůležitějších ovlivňujících faktorů každého trendu a ani stravovací návyky nejsou žádnou výjimkou.

Světová zdravotnická organizace zveřejnila výživové pokyny, které zdůrazňují „důležitost vyvážené stravy při udržování silného imunitního systému“ a obsahují doporučení, na jehož základě je třeba konzumovat 4 porce ovoce a 5 porcí zeleniny denně.

Poté, co počáteční studie v souvislosti s kmenem COVID-19 zjistily, že lidé s vyšší imunitou trpěli závažnějšími účinky viru mnohem méně, do pozornosti se dostal všeobecný a známý posilovač imunity, vitamín C a zároveň i potraviny bohaté na vitamín C:

  • ovoce: guava, pomeranč, jahody, papája, grapefruit
  • zelenina: paprika, rajčata, brokolice, brambory, růžičková kapusta

Podle stravovacích směrnic WHO se doporučuje konzumovat denně 4 porce ovoce a 5 porcí

Z hlediska následků této epidemie musíme řešit mimo jiné často skloňované infekce dýchacích cest. Když střevní bakterie rozloží potravinovou vlákninu, vytvářejí se určité metabolity, které působí jako markery (označovací látky) v plicích, snižují zánět a posilují celkovou imunitu. To může vysvětlovat, proč jsou onemocnění, jako například astma, chronické obstrukční onemocnění plic a určité druhy alergie, běžnější u osob trpících gastrointestinálními problémy (problémy žaludku a střevního systému).

Probiotika znamenají jedno z možných řešení, jeden výzkum zase naznačuje, že probiotické terapie nabízejí pozitivní výsledky v případě virových onemocnění dýchacích cest. Podle jedné studie kombinace pěti probiotických kmenů snížila příznaky infekcí o více než 27 %.

K doplnění důležitých látek, jako jsou probiotika, existuje několik způsobů, včetně konzumace fermentovaných potravin, jako jsou mléčné výrobky a kyselé okurky a také doplňky stravy.

2. ROSTLINNÁ STRAVA

Zapomeňte na „veganství“; trend spočívající na „rostlinné bázi“ spočívá v tom, že konzumenti přijímají část své stravy z potravin rostlinného původu (90 % nebo i více), avšak nevylučují ani živočišnou potravu, která pochází z dobrých zdrojů a výlučně ze zvířat chovaných volným chovem. Z hlediska hnutí rostlinné báze je konzumace bílkovin rostlinného původu. Zde máme na mysli bílkoviny nacházející se v dýňových semínkách, mandlích, hrachu a v konopí. V kruhu zastánců rostlinné stravy jsou mimořádně oblíbené i tzv. podpůrné složky, jako je ashwagandha, kurkuma a lesklokorka lesklá.

Tato strava je vynikající i pro planetu, protože rostliny mají mnohem menší uhlíkovou stopu než zvířata. Za zmínku stojí také to, že mezi trendy se do popředí stále více dostávají i potraviny bez obalů.

Rostlinná strava je vynikající i pro planetu, protože rostliny mají mnohem menší uhlíkovou stopu, než zvířata.

3. NÁVRAT K PALEO

Tento způsob stravování (spíše bychom ho nazvali životní styl) se může pochlubit ojedinělým uznáním. Každým rokem se k němu totiž mnozí vracejí. Podstatou této diety je, abychom se stravovali stejně, jako naši předkové žijící v jeskyních. To znamená, že bychom měli konzumovat jídla, která se jedla při způsobu života lovce-sběrače. Protože jeskynní obyvatelé nějak speciálně nehospodařili, tato strava zakazuje vše, co vyžaduje průmyslové farmářské techniky, včetně obilovin, pšenice, kukuřice a zpracovaných potravin, jako je například cukr.

Jídla a potraviny povolené v paleo stravě:

  • Ovoce
  • Zelenina
  • Živočišné maso, tuky
  • Ryby, mořské plody
  • Vejce
  • Mandle, kešu ořechy, lískové ořechy, pistácie, piniové oříšky, ořechy, dýňová jadérka, kaštany
  • Za studena lisované rostlinné oleje (olivový olej, kokosový tuk)
  • Houby

Jídla a potraviny, které jsou v tomto případě zakázány:

  • Obiloviny (pšenice, ječmen, jáhly, oves, rýže, divoká rýže – zizania, žito, kukuřice, čirok, atd.) pro rychlé vstřebávání lepku, lektinu a uhlohydrátů
  • Luštěniny (fazole, hrášek, sója, americké arašídy, atd.) pro rychlé vstřebávání lepku, lektinu a uhlohydrátů
  • Mléko a mléčné výrobky pro složení mléka
  • Zelenina obsahující solanin nebo lektin (druhy brambor, rajčata, paprika, lilek)
  • Hydrogenizované rostlinné oleje, trans-tuky, margarín
  • Přidaný cukr (včetně fruktózy)
  • Hotová jídla, která obsahují kteroukoli výše jmenovanou složku

4. PŘERUŠOVANÝ PŮST

„Pravidelný půst“ je stále populárnější a vypadá to tak, že v roce 2022 bude na prvním místě mezi všemi dietami. Tento „způsob stravování“ ve skutečnosti znamená, že většinu dne nejíme, nazývá se to i časově omezené stravování. Říká se, že pomáhá při přirozeném hubnutí tak, že se přeruší cyklus „trvalého ujídání“ zažitého v moderním životě. Nejoblíbenější verzí je metoda 16/8. Osoby, které preferují tuto metodu, striktně omezují denní dobu konzumace jídla na 8 hodinové bloky (tj. od poledne do 20:00 večer) a zbývajících 16 hodin „mají půst“ (nekonzumují žádné jídlo). V praxi to znamená, že vynechávají snídani a po večeři se také striktně vzdávají jakéhokoliv jídla. Některé osoby dodržující tento půst přešly na příjem jídla jednou za den.

Přerušovaný půst je stále víc populární a zdá se, že v roce 2022 předběhne všechny nejlepší diety

Výzkumy ukazují, že přerušovaný půst, jako například i zmíněná metoda 16/8, může předcházet vysokému krevnímu tlaku a snížit množství přijaté potravy, což v podstatě vede k úbytku na hmotnosti. Pokud to tedy člověk nekompenzuje tím, že během povolené konzumace sní mnohem víc, než dříve po celý den, přijímá vlastně menší množství kalorií.

5. DIETA MIND

Název MIND je zkratkou velmi dlouhého názvu: „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay“. Cílem tohoto typu diety je podpora mozku při snížení rizika vzniku Alzheimerovy choroby a jiných typů demence. Zatímco vědecká komunita je rozdělena ohledně toho, zda funguje nebo ne, některé studie jsou mimořádně slibné. Z praktického hlediska se jedná o stravu v podstatě středomořskou, s nízkým obsahem sodíku – převážně rostlinného původu s velkým důrazem na „skutečné potraviny“, jako je např. ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechoviny a ulovené volně žijící ryby, také mléčné výrobky s nízkým obsahem sodíku a tuku. Plus přidání jakékoliv „superpotraviny“, o které je známé, že podporuje zdraví mozku, jako je příkladně kurkuma, hořká čokoláda, brokolice a omega-3 mastné kyseliny.

+1: NÍZKÝ FODMAP

 

Syndrom dráždivého střeva (IBS) je stále rozšířenější onemocnění a tato dieta, která je zatím možná méně známá, má za cíl právě pomoc v případě nemoci. Odhaduje se, že příznaky IBS trpí přibližně 10–15 % dospělé populace (i když jen 5–7 % dospělých bylo skutečně diagnostikováno). V důsledku toho existuje obrovské množství lidí, kteří hledají různé strategie diet v zájmu překonání těchto příznaků a odhaduje se, že pacienti utratí ročně 10 miliard dolarů na léčbu.

Zatím však existuje pouze jedna klinicky doporučená dieta pro léčbu IBS, která se nazývá “Low FODMAP”, co z ní dělá jednu z nejlepších diet roku 2022. FODMAP představuje pět klíčových prvků, které jsou ve stravě zakázány. Patří sem fermentovatelné oligosacharidy (např. pšenice a luštěniny), disacharidy (např. mléko a jogurty), monosacharidy (např. fíky, med a většina ovoce s obsahem fruktózy) a polyoly (např. ostružiny a liči). Tyto uhlohydráty jsou známé tím, že způsobují nepříjemné trávicí příznaky, jako je nadýmání, plynatost. Jejich odstranění bylo prokázáno jako skvělý způsob boje proti IBS a to zcela bez léků.

Zdroje:

https://youbars.com/blogs/news/top-diet-trends
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-and-weight-loss
https://www.healthline.com/health-news/whole-foods-ceo-doesnt-think-much-of-plant-based-meat-alternatives